Iraanse mensenrechtenactivist Mansouri na vrijlating terug in Nederland

Wake voor stadhuis voor de in Iran opgepakte Abdullah al-Mansouri in 2007. Links een van de zoons van Al-Mansouri.
Wake voor stadhuis voor de in Iran opgepakte Abdullah al-Mansouri in 2007. Links een van de zoons van Al-Mansouri. Foto NRC / Chris Keulen

Iran heeft de mensenrechtenactivist Abdullah Al Mansouri vrijgelaten, meldt persbureau Novum. Na ruim acht jaar in een Iraanse gevangenis te hebben gezeten is de Maastrichtenaar weer terug in Nederland. Hij noemt zijn vrijlating in een verklaring ‘een wonder en een nieuw begin’.

In een verklaring die dichtbij.nl online heeft gezet spreekt de mensenrechtenactivist nu zijn dank uit voor de steun die hij tijdens zijn gevangenschap heeft gekregen. Hij is vooral Amnesty dankbaar, omdat de organisatie ‘alles heeft gedaan wat in haar macht lag’ om aandacht voor zijn situatie te vragen. Ook bedankt hij de Nederlandse overheid en de pers. In Nederland uitten verschillende Kamerleden steun aan de activist.

Mansouri ijverde voor het lot van de Ahvaz

Het is niet duidelijk waarom de nu 69-jarige Iraniër is vrijgelaten. Al Mansouri was een gewezen luitenant-kolonel van het Iraanse leger die in 1987 naar het Irak van Saddam Hoessein vluchtte omdat hij door Iran ter dood was veroordeeld wegens het helpen van Iraanse vluchtelingen in Syrië. In 1990 kreeg hij met zijn gezin politiek asiel in Nederland en belandde hij met zijn vrouw en vier kinderen in Maastricht.

Hij werkte in zorginstellingen, beijverde zich voor integratie van moslims en ontpopte zich tot Midden-Oostenspecialist bij Amnesty International. In 2001 kreeg hij een lintje. Ook was hij actief lid van GroenLinks en stelde hij zich kandidaat bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2002.

Ondertussen was Mansouri ook nog steeds politiek actief in het Midden-Oosten als de zelfbenoemde ‘president’ van de Ahvaz Bevrijdingsorganisatie ALO. De organisatie streeft naar afscheiding van de olierijke provincie Khuzestan in het zuidwesten van Iran. Gewapende strijd wordt niet geschuwd. In 2006 werd Mansouri in Syrië opgepakt en vervolgens uitgeleverd aan Iran. Daar werd hij opnieuw veroordeeld tot de doodstraf vanwege betrokkenheid bij een bloedige bomaanslag in Ahwaz begin 2005. Uiteindelijk werd die straf jaar veranderd in vijftien jaar cel.

Amnesty: blij dat hij vrij is

Amnesty International is ‘erg blij’ dat Al Mansouri vrij is, aldus directeur Eduard Nazarski op de website van de organisatie:

“Na acht jaar komt een einde aan gevangenschap, onrecht en onzekerheid. Al onze demonstraties en wakes, zowel in Den Haag als in Al Mansouri’s woonplaats Maastricht, hebben ervoor gezorgd dat hij niet vergeten werd.”

Al Mansouri is inmiddels weer met zijn gezin herenigd. Hij moet ‘lichamelijk en geestelijk’ bijkomen van de afgelopen jaren en wil graag met rust gelaten worden.