Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politie, recht en criminaliteit

Hij filmde vanaf de kluisjes in de kleedkamer

Hockeytrainer Luigi C. filmde honderden meisjes tussen 2006 en 2011 in de kleedkamers van de Wassenaarse hockeyclub HGC. Dat maakte het OM gisteren bekend.

Het moet rond 2008 geweest zijn. Hockeytrainer Luigi C. van het Wassenaarse HGC stuurde de meisjes die hij trainde opeens vriendschapsverzoeken op Hyves. Misschien niet zo handig, zei een moeder tegen de clubleiding.

Een vervelend, maar onschuldig incident, werd lange tijd gedacht. Er volgde een gesprek tussen de clubleiding en de trainer. De club liet C. voortaan alleen nog jongensteams trainen, om de ouders gerust te stellen.

Gisteren kwam deze gebeurtenis ineens in een ander daglicht te staan. Het Openbaar Ministerie verdenkt de jeugdtrainer ervan in diezelfde periode, in elk geval tussen 2006 en 2011, honderden meisjes te hebben gefilmd in de dameskleedkamer. Vooral 16-plussers, maar ook meisjes vanaf 12 jaar.

Prinsessen Amalia, Alexia en Ariane zijn ook lid van de hockeyclub. Volgens het OM zijn de prinsessen op geen van de beelden te zien.

Naast HGC zijn 34 bezoekende teams gefilmd. Daarnaast werd bij de man thuis kinderporno aangetroffen. Die beelden had hij niet zelf gemaakt. Vorige week dinsdag is de man aangehouden. Hij heeft bekend.

‘Shit, ik heb me daar omgekleed’

Iedereen had het erover, gisteravond bij de hockeytrainingen van HGC. De 14-jarige Vera, die in haar blauwe sportkleding komt aanfietsen, had het nog maar net gehoord. Een vriendin vertelde het via Whatsapp. „Ik dacht echt: shit, straks heb ik me daar ook een keer omgekleed”, zegt Vera. Maar bang is ze niet. Vooral omdat er merendeels 16-plussers op de beelden staan. „En ik ken die man zelf ook niet.”

HGC is een tophockeyclub in de hoofdklasse. Bekende spelers als Guus Vogels en Fatima Moreiro de Melo hebben er gespeeld.

De club heeft twee dameskleedkamers: een voor het eerste vrouwenteam en een voor de andere teams. In die laatste kleedkamer zijn de beelden gemaakt.

C. maakte de opnames vanuit kluisjes waar gaas op zat. „Wanneer er een club kwam waarvan hij dacht: die wil ik filmen, dan zette hij zijn camera daar neer”, zegt een woordvoerder van het OM.

De man liep tegen de lamp doordat hij op een van de filmpjes zelf de camera inkijkt, even voordat het hockeyteam de kleedkamer binnenkomt.

Verenigingsmanager Rudolph van Dusseldorp zegt dat hij begin juli al hoorde van de verdenking. Nadat de politie de club geïnformeerd had, heeft HGC de trainer direct de toegang tot de club ontzegd, vertelt Van Dusseldorp. De club kon de verdenking pas gisteren, toen het OM het nieuws naar buiten bracht, bekendmaken aan haar leden.

Er gingen geruchten over hem

Terwijl van de velden het getik van hockeysticks klinkt, komt Sandra – haar achternaam wil ze niet zeggen – met haar 11-jarige dochter het houten clubgebouw uit lopen. „Ik vind het vooral vervelend voor de meisjes om wie het gaat”, zegt ze.

Die oudere meisjes, om wie het vooral gaat, waren gisteravond niet te zien bij de hockeyclub. En de jongere meisjes maken zich er niet al te druk om. „Het is allemaal al gebeurd, daar kun je nu niet veel meer aan doen”, zegt de 15-jarige Claire. Al vindt ze het nog steeds wel „echt ziek raar”.

De meisjes kennen C. niet persoonlijk. Sommigen hadden wel allerlei geruchten over hem gehoord. „Iedereen vond hem wel een zieke perv”, zegt Claire. Hoe dat precies kwam, of wat ervan waar was, weet ze ook niet. Het waren gewoon verhalen die de ronde deden. Over vreemde opmerkingen die hij maakte. Of hoe hij naar kinderen toetrok.

Dat soort verhalen hebben de verenigingsmanager niet bereikt. En dan nog zou de betrouwbaarheid van dat type verhalen twijfelachtig zijn, zegt hij.

De club had deze verdenking van C. nooit zien aankomen, zegt Van Dusseldorp. Er was geen enkele aanwijzing. „We zijn allemaal verrast. Ook over de periode waarin het heeft kunnen plaatsvinden.” C. was een goede trainer, volgens Van Dusseldorp.

Was het Hyves-incident niet een voorteken? Achteraf misschien, zegt Van Dusseldorp. Maar op dat moment was het gewoon een trainer die net iets te enthousiast en onbezonnen was met zijn vriendschapsverzoeken.

Wanneer C. voor de rechter komt, is nog niet bekend. HGC belegt dinsdagavond een besloten bijeenkomst voor leden van de club.