Hij filmde de meisjes vanuit kleedkamerkluisjes

Een trainer van HGC filmde honderden meisjes in de kleedkamer. „Shit, straks heb ik me daar ook omgekleed.”

Het moet rond 2008 zijn geweest. Luigi C., trainer van jonge meisjesteams bij het Wassenaarse hockeyclub HGC, stuurde de meisjes uit zijn team opeens vriendschapsverzoeken op Hyves. Misschien niet zo handig, zei een moeder tegen de clubleiding.

Een vervelend, maar onschuldig incident, werd lange tijd gedacht. Er volgde een gesprek tussen de clubleiding en de trainer. De club liet C. voortaan alleen nog jongensteams trainen, om de ouders gerust te stellen.

Gisteren kwam deze gebeurtenis in een ander daglicht te staan. Het Openbaar Ministerie verdenkt de 45-jarige jeugdtrainer ervan in diezelfde periode, in elk geval tussen 2006 en 2011, honderden meisjes te hebben gefilmd in de dameskleedkamer. Vooral 16-plussers, maar ook meisjes vanaf 12 jaar.

Prinsessen Amalia, Alexia en Ariane zijn ook lid van de hockeyclub. Volgens het OM zijn de prinsessen op geen van de beelden te zien.

Naast HGC zijn 34 bezoekende teams gefilmd. Daarnaast werd bij de man thuis kinderporno aangetroffen. Die beelden had hij niet zelf gemaakt. Vorige week dinsdag is de man aangehouden. Hij heeft bekend.

Iedereen heeft het erover, deze donderdagavond bij de hockeytrainingen van HGC. De 14-jarige Vera, die in haar blauwe sportkleding komt aanfietsen, heeft het nog maar net gehoord. Een vriendin vertelde het via Whatsapp. „Ik dacht echt: shit, straks heb ik me daar ook een keer omgekleed”, zegt Vera. Maar bang is ze niet. Vooral omdat er merendeels 16-plussers op de beelden staan. „En ik ken die man zelf ook niet.”

HGC is een tophockeyclub in de hoofdklasse. Bekende spelers als Guus Vogels en Fatima Moreiro de Melo hebben er gespeeld. De club heeft twee dameskleedkamers: een voor het eerste vrouwenteam, een voor de andere teams. In die laatste kleedkamer zijn de beelden gemaakt.

C. maakte de opnames vanuit kluisjes waar gaas voor zat. Achter dat gaas verborg hij zijn camera. „Wanneer er een club kwam waarvan hij dacht: die wil ik filmen, dan zette hij zijn camera daar neer”, zegt een woordvoerder van het OM.

De man liep tegen de lamp doordat hij op een van de filmpjes zelf de camera inkijkt, even voordat het hockeyteam de kleedkamer binnenkomt.

Verenigingsmanager Rudolph van Dusseldorp zegt dat hij begin juli al hoorde van de verdenking. Nadat de politie de club geïnformeerd had, heeft HGC de trainer direct de toegang tot de club ontzegd. De club kon de verdenking pas gisteren, toen het OM het nieuws naar buiten bracht, bekendmaken aan haar leden.

Terwijl van de velden het getik van hockeysticks klinkt, komt Sandra – haar achternaam wil ze niet zeggen – met haar 11-jarige dochter het houten clubgebouw uit lopen. Het is vervelend dat zoiets hier gebeurt, zegt zij. „Maar ik vind het vooral vervelend voor de meisjes om wie het gaat.”

Die oudere meisjes, om wie het vooral gaat, waren gisteravond niet te zien bij de hockeyclub. En de wel aanwezige jongere meisjes maken zich er niet al te druk om. „Het is allemaal al gebeurd, daar kun je nu niet veel meer aan doen”, zegt de 15-jarige Claire. Al vindt ze het nog steeds „echt ziek raar”.

De meisjes kennen C. niet persoonlijk. Sommigen hadden geruchten over hem gehoord. „Iedereen vond hem wel een zieke perv”, zegt Claire. Hoe dat precies kwam, of wat ervan waar was, weet ze ook niet. Het waren gewoon verhalen die de ronde deden. Over vreemde opmerkingen die hij maakte. Of hoe hij naar kinderen toetrok.

C. stond niet alleen langs het veld als hockeytrainer. Soms maakte hij foto’s voor de website van de club. En hij deed ook verslag van de wedstrijden als freelancejournalist. De laatste tijd onder meer voor lokale omroep Den Haag FM, voorheen ook voor AD/Haagsche Courant.

In zijn vrije tijd hield hij een blog bij waarop hij foto’s verzamelde van „bekende en minder bekende Nederlandse modellen of iedereen die al eens graag model wilde zijn”. „Want Nederland is rijk aan mooie meiden.”

De verhalen die op de vereniging over hem rondgingen hebben de verenigingsmanager nooit bereikt. En zelfs al was dat gebeurd, dan zou de betrouwbaarheid van dat type geruchten twijfelachtig zijn, zegt hij.

De club had deze verdenking van C. nooit zien aankomen, zegt Van Dusseldorp. Hij was een goede trainer, en er was geen enkele aanwijzing voor wat er plaatsvond. „We zijn allemaal verrast. Ook over de periode waarin het heeft kunnen gebeuren.”

Was het Hyves-incident niet een voorteken? Achteraf misschien, zegt Van Dusseldorp. Maar op dat moment was het gewoon een trainer die net iets te enthousiast en onbezonnen was met het versturen van vriendschapsverzoeken.

De rechter heeft het voorarrest van C. gisteren verlengd. Wanneer de de zaak tegen de trainer inhoudelijk behandeld wordt, is nog niet bekend. HGC belegt dinsdagavond een besloten bijeenkomst voor leden van de club, waar ouders vragen kunnen stellen.