Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Henk Krol keert tijdelijk terug in Tweede Kamer, vervangt Baay

Voormalig 50PLUS-partijleider Henk Krol keert tijdelijk terug in de Tweede Kamer. Dat heeft de partij vanmiddag bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Huidig Tweede Kamerlid Martine Baay-Timmerman stopt tijdelijk vanwege gezondheidsredenen.

Foto ANP / Koen van Weel

Voormalig 50Plus-partijleider Henk Krol keert tijdelijk terug in de Tweede Kamer. Dat heeft de partij vanmiddag bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Huidig Tweede Kamerlid Martine Baay-Timmerman stopt tijdelijk vanwege gezondheidsredenen.

Het voormalige boegbeeld van de partij moest vorig jaar aftreden nadat was gebleken dat hij in zijn tijd als directeur van de Gay Krant jarenlang geen pensioenpremies voor het personeel had afgedragen. Krol zei tijdens de persconferentie spijt te hebben dat hij vorig jaar oktober is opgestapt. “Veel mensen hebben mij sindsdien aangesproken dat ik had moeten blijven.”

Politiek redacteur Emilie van Outeren over de terugkeer van Krol:

“Het is zijn zetel, staatsrechtelijk gezien heeft hij er gewoon recht op. Hij krijgt nu natuurlijk ook het vertrouwen van het bestuur, maar als hij echt had gewild, had het bestuur geen keuze gehad. Het is natuurlijk wel opmerkelijk, omdat er nog een aantal kwesties lopen rond Krol. Maar gezien de gezondheidssituatie bij Martine Baay kon het bestuur niet anders dan Krol terugvragen.”

In augustus kwam Krol opnieuw in het nieuws, omdat hij de Nederlandse staat nog ruim twee ton aan verkeerd gebruikt subsidiegeld verschuldigd was. Hij kreeg het geld voor zijn stichting, Stichting Vrienden van de Gaykrant, om online homoseksuele jongeren bij elkaar te brengen. De stichting zei geen geld te hebben en wees naar Krol.

Twitter avatar rjduin Roelf Jan Duin Baay vertrekt tijdelijk uit de Kamer, hoopt na 16 weken weer terug te keren. Krol keert terug. #50Plus http://t.co/Ad2m2axrj4

Baay vocht het afgelopen jaar tegen borstkanker. Volgens Koopman is sprake van een ‘terugval’ en moet Baay opnieuw worden behandeld. Haar gezondheidssituatie is zodanig ernstig dat zij haar Kamerwerk voorlopig niet kan voortzetten. Koopman erkent dat de terugkeer van Krol omstreden is, maar het partijbestuur staat niettemin volledig achter hem. “Wij vinden het belangrijk dat in deze periode de continuïteit is gewaarborgd in de 50Plus-fractie en wij willen dat er iemand komt die goed is ingewerkt”, zei Koopman.

Krol heeft de afgelopen tijd al diverse keren aangegeven dat hij graag weer aan de slag zou willen gaan voor 50Plus. In mei was hij lijstduwer voor de partij bij de Europese Verkiezingen.

Breuk 50PLUS

Eerder dit jaar vond er breuk plaats tussen de twee Kamerleden van 50PLUS. Fractievoorzitter Norbert Klein wilde Martine Baay uit de fractie zetten, maar het 50PLUS-bestuur bleef achter Baay staan. Klein accepteerde dat niet, waardoor de situatie ontstond dat Klein voorzitter was, maar Baay werd gesteund door het partijbestuur.