Column

Hard ga je straks op quinoa en bietjes

Rolinde Hoorntje spot trends en tipt. Met deze week aandacht voor een nieuwe artiest die alle hoofdpodia van festivals betreedt.... VOEDSEL.

Wat vind jij van die Merlot?” „Ik ga er niet zo goed op, zullen we zo ook even kijken bij die Cabernet Sauvignon?”

„Die heeft zo’n nare afdronk. Ik zag ook een Chateauneuf du Pape uit 2009 in het blokkenschema.”

„Maar een Chablis past wel meer bij de sfeer van het moment. Ik vind die Chateau een beetje oude mannenbocht.”

„Goed maar die Chablis is nogal huisvrouwen op de tennisbaan. Ze schenken hem ook in plastic glazen. Echt, de deephouse onder de witte wijn.”

„Anders stoppen we bij die Sushi-truck.”

„Sushi? Sushi is zo 2013. Toen de mensen nog tot walvis opgepompte kweekzalm naar binnen werkten. Nee hoor, we gaan naar Renzo’s of we halen een Flammkuchen bij Woods.”

„Flammkuchen, dat is toch pizza?”

„Never mind. Hey, wat is dit?”

„Dat zijn de dj’s en bandjes. Daar kunnen we pauze houden als we moe zijn.”

„Als ze die nou achterwege zouden laten, kon de ticketprijs met tien euro omlaag.”

Welkom op het festival van de toekomst. Er is een nieuwe artiest op het hoofdpodium gehesen: voedsel.

De upgrade van fingerfood naar driesterren festivalvreten is al langer aan de gang. Dekmantel Festival bood deze maand quinoa-salade aan met bietjes en oesters. Op Voltt kon je Wappie Sappie drinken met superfoods en ovenpizza bestellen bij Woods. Valtifest etaleert voor komende editie een heuse menukaart op de site.

En steeds vaker zie je festivals waar ook de hoofdrol voor voedsel is weggelegd.

Het begon met de Rollende Keukens in Amsterdam, een trend overgewaaid uit San Francisco in 2007. Sinds de foodtrucks het Westerpark aan gort reden en je al bij de derde editie geen bereik meer had, wist je: dit wordt groot. Nu zijn er spin-offs in Rotterdam (Rotterdamse Kost, Rauwkost), Utrecht (TrekFoodTruckfestival) en Nijmegen (Smaakmarkt).

En ook de hoofdstad krijgt er dit weekend weer een nieuwe bij: Bacchus wijnfestival – met muziek, maar wijn in de hoofdrol.

In oktober opent de eerste ‘foodmarket’ in een oude tramremise in Amsterdam: de rollende keukens, maar dan binnen.

Het past naadloos in deze tijd.

Want we leven in een maatschappij die niet verder vooruit wil denken dan een tweet. We zijn prikkelverslaafd en lijden aan keuzestress.

Eerst konden we niet kiezen welke artiest we gingen zien, dus kwamen er steeds meer festivals.

Toen wisten we niet meer wat we moesten kopen, dus kwam er de concept store.

En nu vragen we anderen een voorselectie te maken voor het menu du jour.

Want dat is de remedie voor de overprikkelde laboratoriumratten die we tegenwoordig zijn: een beperkt aantal keuzes in een afgebakende omgeving. Dan kunnen we een beetje onthaasten en de hele dag slow shoppen, slow eten, slow alles.

En hebben we zo weer een dag met de kunst van het kiezen gevuld.