Gezin uit Amersfoort vermoedelijk naar Syrië voor jihad

Foto ANP

Een gezin uit Amersfoort is vermoedelijk naar Syrië afgereisd voor de jihad. Dat schrijft de burgemeester van Amersfoort Lucas Bolsius vanavond in een brief aan de gemeenteraad.

In de brief schrijft Bolsius dat hij deze week is geïnformeerd over het gezin, meer informatie geeft de burgemeester niet. Wel worden gegevens over het gezin gedeeld met instanties zoals de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), inlichtingendienst AIVD, de politie en de Raad voor de Kinderbescherming.

Op dit moment zijn er volgens Bolsius geen aanwijzingen dat in de omgeving van het gezin ‘meer dan gemiddeld zorg moet zijn voor radicalisering’. Wel schrijft hij:

“Dat neemt niet weg dat wij allemaal de verantwoordelijkheid hebben om alert te zijn op mogelijke signalen voor radicalisering en jihadisme.”

Twee ‘jihadgezinnen’ in Huizen opgepakt

Afgelopen weekend werden twee gezinnen uit Huizen nog gearresteerd omdat ze plannen zouden hebben om af te reizen naar Syrië. Drie van de vier ouders zijn inmiddels weer vrij. De kinderen uit de gezinnen zijn nog niet terug.