Dit is een artikel uit het NRC-archief

Boeken

Gerrit Kouwenaar, Dimitri Verhulst & Charlotte Brontë vandaag in NRC Boeken

Vandaag in de Boekenbijlage, die wekelijks op vrijdag in het hart van NRC Handelsblad verschijnt: Een eerbetoon aan de gisteren overleden Gerrit Kouwenaar, een interview met Dimitri Verhulst, plus Charlotte Brontë.

Een onderzoekende schuifelaar, overspoeld door de eindigheid

De ‘Vermeer van de Vijftigers’ wist taal zo te vertragen dat lezen overgaat in ervaren, in gevoelige koelte. Gisteren overleed hij.
Door Guus Middag. Lees meer.

Dimitri Verhulst: ‘God was zijn geloof in mij allang kwijt’

Een half jaar voor zijn aangekondigde Boekenweekgeschenk heeft Dimitri Verhulst een autobiografische roman over ‘afgedankte’ kinderen geschreven. Het boek is gemengd ontvangen. ‘Ik ben er eigenlijk te subtiel in te werk gegaan.’
Door Toef Jaeger. Lees meer.

Column: Heerlijk, lezers en literatoren zijn een bedreigde diersoort

Ongetwijfeld wordt er nog wel eens een chique studie gewijd aan de literaire cultuur van de laatste twintig jaar (werktitel: Het lek in de Speedboot. Lezen en schrijven in Nederland na 2000), maar eigenlijk is dat boek overbodig met de verschijning van Hoe open ik een boek, de bundeling van boekencartoons die Stefan Verwey al twintig jaar maakt voor De Volkskrant.
Door Arjen Fortuin. Lees meer.

Boekenkeuzewijzer voor de herfst

Zondag begint het nieuwe boekenseizoen met optredens van tientallen schrijvers op Manuscripta, dit jaar in Utrecht. Welk boek is geschikt voor u? De redactie van Boeken lichtte 16 titels uit de aanbiedingsfolders van de uitgeverijen en maakte een beslisboom voor wie nog niet weet waar zich het meest op te verheugen.
Door onze Boekenredactie. Lees meer.

Jane Eyre: feministe zonder pardon

Met open mond heeft Bas Heijne de knappe nieuwe vertaling van Jane Eyre gelezen. Een subversieve roman, waarin Charlotte Brontë het romantische realistisch maakt en het realistische romantisch.
Door Bas Heijne. Lees meer.

Politieke filosofie voor nuchtere, grote mensen

De kans dat Obama of Poetin Hoofdlijnen van de rechtsfilosofie van deze conservatieve denker op hun bureau hebben liggen is klein. Jammer, want ze zouden er veel uit kunnen leren.
Door Arnold Heumakers. Lees meer.

Abonnees kunnen de hele Boekenbijlage hier inzien.