Federer met moeite door naar halve finale US Open

Roger Federer schreeuwt het uit nadat hij het winnende wedstrijdpunt heeft gemaakt. Foto EPA / Daniel Murphy

Het zag er met twee sets tegen aanvankelijk slecht uit voor Roger Federer in de kwartfinale van de US Open. Na verloop van tijd wist de Zwitser de wedstrijd toch nog om te draaien en daarmee een halve finaleplek te veroveren. Met uiteindelijk 4-6, 3-6, 6-4, 7-5, 6-2 won Federer van de als twintigste geplaatste Fransman Gael Monfils.

Het was de negende keer dat Federer een wedstrijd wint nadat hij eerst twee sets verloor. De Zwitser was zichtbaar gefrustreerd over het slechte verloop van de wedstrijd en het onvoorspelbare spel van de Fransman, ondanks dat deze zijn enkel verzwikte. Federer gooide met zijn racket na een gemiste volley, ook schreeuwde hij naar de umpire. In de vierde set kon hij twee matchpoints tegen tegemoet zien. Na afloop van de wedstrijd zei de Zwitser daarover tegen persbureau AP:

“Op dat moment voelde ik me niet zo heel goed meer. Ik dacht: dit is het einde. Dit is het laatste punt. Ga strijdend ten onder, laat hem niet winnen met een makkelijk punt.”

Federer was niettemin overtuigd van zijn kansen:

“Ik wist dat de finish toch nog ver weg was voor Gael en dat ik beter tennis kon spelen. Op een gegeven moment ging het beter, ook omdat hij terugviel.”

Federer wist de set te overleven en naar zich toe te trekken. Daarna viel het spel van Monfils terug, die een flink aantal dubbele fouten sloeg. Voor Monfils, die speelt zonder coach, zou het de tweede keer zijn geweest dat hij in de halve finale zou staan van een Grand Slam. Federer treft zaterdag de als veertiende geplaatste Kroaat Marin Cilic. De andere halve finale gaat tussen de nummer 1 van de wereld Novak Djokovic en Kei Nishikori, de nummer 10 op de wereldranglijst.

    • Anouk Eigenraam