Arrestaties bij sit-ins in Amerikaanse fastfoodketens

Meer dan vijfhonderd Amerikaanse demonstranten zijn gearresteerd in grote steden als Chicago, Detroit, New York en Las Vegas. Het betrof dit keer geen verhit protest over rassenverhoudingen maar een andere element van de Amerikaanse maatschappij die wij als Europeanen nauwelijks begrijpen: de summiere rechten van werknemers.

Werknemers van fastfoodketens als McDonald’s, Burger King en Kentucky Fried Chicken eisen dat ze een fatsoenlijk loon van 15 dollar (bijna 11 euro) per uur krijgen. „Met 7,50 dollar kom ik niet uit”, zegt Crystal Harris, die bij McDonald’s werkt, tegen de New York Times.

De demonstranten eisen ook dat de fastfoodketens toestaan dat personeelsleden een vakbond vormen.

De werknemers demonstreerden voor filialen en hielden binnen sit-ins. De ketens zeggen dat ze geen winst meer maken als ze 15 dollar per uur moeten betalen, en dreigt dat het in dat geval mensen zal moeten ontslaan.

De werknemers worden gesteund door vakbond Service Employees International Union, die al 10 miljoen dollar in campagnes tegen fastfoodrestaurants stopte. Al sinds de zomer van 2012 zijn er met enige regelmaat lokale stakingen of protestacties tegen de lonen in de fastfoodsector.

Het landelijke minimumloon in de VS ligt op 7,25 dollar per uur (5,28 euro). Dat komt neer op 15.000 dollar per jaar, uitgaande van een veertigurige werkweek. Sommige staten hanteren hogere minimumsalarissen. Volgens de Amerikaanse overheid verdienen werknemers in de fastfoodsector gemiddeld 9 dollar (6,60 euro) per uur.

    • Melle Garschagen