Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

En in Huizen snappen ze er niets van

De gemeente pakte inwoners hun paspoort af en moest dat gisteren uitleggen.

Het schemert al buiten en binnen puilt de raadszaal in het gemeentehuis van Huizen uit. Buiten staat de satellietwagen van de NOS. Vanuit een politiebusje houden agenten de ingang in de gaten.

Afgelopen weekend werden twee echtparen opgepakt. Zij worden ervan verdacht naar Syrië te willen reizen om zich aan te sluiten bij het kalifaat van de Islamitische Staat, IS. Hun paspoorten werden ingenomen. Eén stel heeft vijf kinderen tussen de een jaar en de negen jaar, het andere een baby van acht maanden. De kinderen zijn bij pleeggezinnen ondergebracht. Drie van de vier ouders zijn gisteren vrijgelaten. Een 34-jarige man zit langer vast.

Gisteravond was er een extra raadsvergadering in Huizen. Burgemeester Fons Hertog heeft veel uit te leggen. Vooral omdat hij vrij onzichtbaar is gebleven de afgelopen week. Ook informeerde hij de raad niet goed.

De aanwezigen willen vooral weten hoe het mogelijk is dat op het oog gewone gezinnen opeens kunnen worden opgepakt omdat ze naar Syrië wilden vertrekken. Geen enkele buurtbewoner heeft het zien aankomen of iets geks opgemerkt.

VVD-fractievoorzitter Carel Bikkers vindt dat de burgemeester zich duidelijker had moeten uitspreken in de pers. Maarten Hoelscher, fractievoorzitter van de PvdA, roemt de samenhorigheid in de gemeente. Het is onterecht, vindt hij, om nu de hele Marokkaanse gemeenschap te gaan wantrouwen omdat er twee gezinnen mogelijk naar Syrië wilden gaan.

Dat vinden de oudere Marokkaanse mannen die op stoelen voor moskee An-Nasr zitten ook. Ze schudden hun hoofd over zoveel domheid. Zij waren jongelingen toen ze naar Nederland kwamen, hebben altijd met plezier in Huizen gewoond. Wat er nu in de jeugd gevaren is, begrijpen ze niet. Hun kinderen zouden zoiets nooit doen. „Als het al klopt”, zegt er een. „Misschien gingen ze wel vrijwilligerswerk doen”, zegt een ander.

Het gezin met de vijf kinderen woonde vlak bij de moskee, maar de mannen kennen de ouders niet. De imam waarschuwt moskeegangers regelmatig zich niet te laten verleiden tot gekke dingen zoals naar Syrië reizen. „De ouders kwamen hier niet”, zeggen ze. Dat weten ze zeker.