Doe de haven

Bron van welvaart, bron van zorg. De haven van Amsterdam: vooral historie of economische belofte? Scheep in, vaar mee.

Foto’s ANP, Thinkstock

Welkom aan boord van ons relatievaartuig, de MS Havenbeheer. Dit schip heeft al veel hoge gasten rondgevaren in de haven van Amsterdam – pardon, the Port of Amsterdam. We zijn sinds vorig jaar geen gemeentelijke dienst meer, maar een zelfstandige NV, een havenbedrijf met oog voor markt, groeikansen, partnerships.

Vandaag varen we over het Noordzeekanaal, van de sluizen bij IJmuiden hier tot aan de Passagiersterminal in het centrum van de stad.

Die andere passagiers, dat zijn Bart Kuipers en Dertje Meijer. Hij werkt bij de afdeling haveneconomie van de Erasmus Universiteit en rapporteerde vorig jaar over de strategische waarde van onze haven. Een Rotterdammer, dus deskundigheid en objectiviteit gegarandeerd. En Dertje Meijer is de baas van het havenbedrijf. Klopt, Dertje is een vrouw. De haven is allang geen mannending meer. De havenmeester hier is ook een vrouw. Dit is een moderne haven. Veelzijdig ook. Zes punten om bij stil te liggen.

    • Hans Wammes