Derde besmetting dodelijke bijenziekte in Drentse Exloo

Foto ANP / Koen Suyk

In het Drentse dorp Exloo is vandaag een derde besmetting gemeld van de bijenziekte Amerikaans vuilbroed. De Amerikaans vuilbroed is een voor bijen dodelijke, en besmettelijke bacterieziekte. De ziekte werd woensdag 27 augustus voor het eerst aangetroffen in Zuidlaren, en vijf dagen later ook in Hoogezand-Sappemeer.

Vanwege het besmettingsgevaar mogen er 30 dagen lang geen bijen vervoerd worden in een straal van drie kilometer rond de besmette imkerijen. Dat heeft de afgelopen week blijkbaar niet kunnen voorkomen dat de uitbraak zich uitbreidde. De ziekte kan zich gemakkelijk via besmette kasten en materialen verspreiden.

De imkers moeten zelf zorgen dat ze de ziekte uitroeien door besmette volken en kasten te verbranden en te ontsmetten. Antibiotica werken niet goed tegen de ziekte en mogen niet gebruikt worden. Amerikaans vuilbroed wordt veroorzaakt door de bacterie Paenibacillus larvae. Uitbraken komen in Nederland minder dan eens per jaar voor.

    • Hester van Santen