Twee slachtoffers gasexplosie Diemen geïdentificeerd

Bloemen aan een hek bij de flat waar gisteren een ontploffing plaatsvond. Foto ANP / Evert Elzinga

De gasexplosie die gisteren plaatsvond bij een flat in Diemen, heeft het leven gekost aan een 57-jarige vrouwelijke medewerker van woningscorporatie De Key en een 46-jarige man uit Wilnis die voor een sloopbedrijf werkte. De politie identificeerde de slachtoffers vandaag. Er zijn geen vermisten meer.

Ondertussen is ook meer duidelijk over wat er precies gebeurd is. Netbeheerder Liander hoorde gistermiddag om 15.24 uur dat er een gaslek was, ontstaan door werkzaamheden in de flat. Het mannelijke slachtoffer was betrokken bij die werkzaamheden; hij was bezig met de liftschacht van het pand. Om 15.45 uur kwam de explosie. De monteurs waren te laat ter plaatse om het gas op tijd af te sluiten.

Liander waarschuwde de hulpdiensten niet. “Die taak is weggelegd voor de aannemer ter plaatse”, zei een woordvoerder vandaag tegen Novum. “Het gebeurt vaak dat we op een plek komen en de hulpdiensten daar ook al zijn. De man ter plaatse bepaalt of de situatie urgent is. Door de telefoon kunnen wij dat niet altijd goed inschatten.”

Bewoners die een paar dagen niet in hun huis kunnen slapen, mochten vandaag wel wat spullen ophalen. Foto ANP / Evert Elzinga

Alle appartementen in de flat zijn vanmiddag doorzocht. Bewoners van honderd woningen in de hoogbouw mogen in elk geval tot woensdag nog niet terug naar huis. Aan de voor- en achterkant van het gebouw is de gevel aan de onderkant weggeslagen.

Vijftien mensen raakten gewond. Niemand verkeert in levensgevaar. Onder meer de politie en de Inspectie SZW doen onderzoek naar de explosie.

    • Peter Zantingh