Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Economie

De detailhandel blijft optimistisch, tegen alle resultaten in

Foto ANP

Optimistische ondernemers met tegenvallende resultaten. Het lijkt een vreemde tegenstelling, maar toch is dit het geval in de detailhandelbranche. NRC Q zet de omzetverwachting van ondernemers in de detailhandel af tegen de daadwerkelijke omzetontwikkeling.

Wat blijkt? In de periode van januari 2011 tot en met juni 2014 verwachtten ondernemers in de detailhandel 26 keer dat hun omzet zou verbeteren. Terecht? Nee. Van de 26 maanden waarin verwacht werd dat er meer geld verdiend zou worden, gebeurde dit 16 keer niet.

Vandaag publiceert het CBS de Kwartaalmonitor Detailhandel, waarin de meest opvallende statistieken van de afgelopen drie maanden zijn gebundeld.