Celstraf voor hacker van 42 miljoen bestanden

De 19-jarige hacker uit Rotterdam die tweeduizend computers hackte en het eindexamen Frans uit 2013 online zette, is gisteren veroordeeld tot dertien maanden cel, waarvan twaalf voorwaardelijk. Ook is hem 137 dagen jeugddetentie opgelegd. Beide straffen heeft hij uitgezeten in voorarrest. Wel moet hij nog een werkstraf van 120 uur volbrengen. Hij heeft geen tbs gekregen, het Openbaar Ministerie had dit wel geëist.

De Rotterdammer verzamelde tijdens het hacken 42 miljoen bestanden – en bracht onder meer de examendiefstal bij de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldhoun aan het licht. Hij was in het bezit van kinderporno en heeft mensen bespied door webcams te hacken. De hacker werd in oktober vorig jaar opgepakt nadat hij een filmpje van een naakt meisje op haar Facebookpagina had gezet. Hij moet het meisje een schadevergoeding betalen van 1.750 euro.

De man moet een behandeltraject in. Computers mag hij alleen gebruiken voor zijn studie. De rechtbank berecht hem deels via het volwassenenstrafrecht. „Hierdoor hebben wij zulke strenge voorwaarden kunnen stellen.” Tijdens het plegen van enkele vergrijpen was de man minderjarig.

Juist die strenge voorwaarden zijn de reden dat Jaap Spigt, advocaat van de Rotterdammer, niet tevreden is met de uitspraak. „Dit is gewoon een celstraf, hij wordt overal in beperkt.” Spigt weet nog niet of hij in beroep gaat.