Bruinbrood-en-whisky-ijs

Het leuke van koken uit kookboeken is dat je tot combinaties komt die je anders niet snel zou bedenken. Dit bruinbrood-en-whisky-ijs uit Diana Henry’s Food from Plenty is daar een goed en lekker voorbeeld van. Ijs van brood? In Ierland is het net zo normaal als stroopwafelijs bij ons. Henry schrijft dat het eindresultaat het lekkerst wordt van bruinbrood met zaadjes en pitten. Maar grof volkoren lijkt me ook een prima optie. Ik zou er hoe dan ook verse frambozen (er zijn nu prachtige zoete najaarsframbozen) bij serveren en eventueel nog een schaaltje geslagen gezoete room.

Smelt de boter in een koekenpan en voeg de broodkruimels toe. Bak ze goudbruin, onder af en toe roeren, en voeg dan de bruine suiker toe; druk erop met de achterkant van een lepel om eventuele klontjes te breken. Blijf roeren tot de suiker de broodkruimels heeft gekaramelliseerd. Zorg ervoor dat de broodkruimels en/of suiker niet verbranden. Schep het mengsel op een bord en laat het afkoelen. Klop de slagroom met de lichte basterdsuiker tot zich zachte pieken vormen. Voeg de vanille en whisky toe en roer dit roommengsel door de gekaramelliseerde broodkruimels. Schep het mengsel in een ondiepe bak en zet het in de vriezer. Prak het mengsel ongeveer 3 keer tijdens het vriesproces met een vork om de ijskristallen te breken en het ijs smeuïg te maken (sommige mensen mixen het in de keukenmachine, maar dat is vanwege de broodkruimels in dit recept geen goede optie). Heeft u een ijsmachine, dan kunt u die gebruiken.

Variatie: Bruinbrood-en-koffie-ijs. Maak het ijs precies als hierboven, maar voeg 2 theelepels oploskoffie opgelost in 1 eetlepel kokendheet water (afgekoeld) toe, samen met de whisky.