Beschietingen in Marioepol op dag dat staakt-het-vuren wordt verwacht

Mannen van het Oekraïense leger in Dzerzhynsk, in de regio Donetsk. Foto AFP / Oleksandr Ratushniak

Rond de belegerde havenstad Marioepol in Oost-Oekraïne zijn hevige beschietingen gehoord, zo melden verslaggevers van Reuters en AP. De beschietingen komen op de dag dat een staakt-het-vuren wordt verwacht tussen Oekraïne en de pro-Russische rebellen.

Ondertussen rukken de rebellen op in de richting van het strategisch gelegen Marioepol. De stad ligt aan de Zee van Azov, tussen Rusland en het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim.

De Oekraïense president Petro Porosjenko kondigde eerder deze week al een”permanente wapenstilstand” aan. Dit werd even later tegengesproken door Poetins woordvoerder. Rusland kan zo’n overeenkomst helemaal niet sluiten omdat het zelf geen partij is bij het Oekraïense conflict, stelde Poetin. Daarna sprak Kiev van een ‘wapenstilstandsproces’. Porosjenko sprak de hoop uit dat vandaag een akkoord kan worden bereikt in de Wit-Russische hoofdstad Minsk, waar Russische en Oekraïense vertegenwoordigers elkaar ontmoeten in aanwezigheid van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Poetin sprak eerder van een 7-stappenplan om de wapens neer te leggen.

Ook rebellen zijn bereid te stoppen met vechten

“Als de bijeenkomst in Minsk doorgaat zal ik onze mensen oproepen tot het opzetten van een bilateraal staakt-het-vuren; we hopen dat de implementatie van een vredesplan dan ook morgen kan beginnen”, zei Porosjenko gisteren. Hij wil het bestand om 14.00 uur lokale tijd laten ingaan. De leider van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk meldde later dat ook zijn mensen zullen stoppen met vechten, maar wel op voorwaarde dat de Oekraïense gezanten in Minsk een vredesovereenkomst ondertekenen.

Als het bestand doorgaat…

Als het bestand doorgaat, luidt dat het einde in van een succesvol tegenoffensief van de rebellen tegen Oekraïne. De rebellen zouden steun hebben gehad van Russische soldaten en materieel, een claim die door Moskou wordt tegengesproken. NAVO-secretaris Anders Fogh Rasmussen riep gisteren tijdens een bijeenkomst van de alliantie in Wales het Kremlin nog op om Russische troepen terug te trekken uit Oekraïne en de steun aan de rebellen af te kappen. Volgens het Pentagon heeft Rusland op dit moment tienduizend man troepen bij de grens staan, compleet met artillerie en luchtafweergeschut.

‘Conflict in Oost-oekraïne bevriezen’

Juist de afgelopen paar weken hebben de pro-Russische opstandelingen, naar algemeen wordt aangenomen met actieve steun uit Moskou, aanzienlijke terreinwinst geboekt, schreef buitenlandredacteur Floris van Straaten gisteren in NRC:

Analisten sluiten niet uit dat Poetin erop aanstuurt het conflict in het oosten van Oekraïne te ‘bevriezen’, zoals dat ook is gebeurd met diverse andere brandhaarden aan de rand van Rusland, zoals Transnistrië, Nagorno-Karabach en Zuid-Ossetië.

Feitelijk zou dit betekenen dat de gebieden die nu op de Oekraïense strijdkrachten zijn veroverd, in handen van de rebellen blijven. Dat zou op zichzelf al gezichtsverlies betekenen voor de regering in Kiev.

Lees verder: Poetins plan is goed getimed (€)

    • Marije Willems