‘Even naar buiten, want ik heb geen bereik’

Op een weiland in de Achterhoek dat ene leuke kattenfilmpje op je telefoon bekijken? Grote kans dat dat niet altijd lukt. Maar hartje Jordaan moeite hebben met 112 bellen? KPN maakte deze week bekend dat het noodnummer voor 50.000 adressen minder goed mobiel bereikbaar is – onder andere daar dus.

En dat moet niet kunnen, vindt D66-raadslid Ariëlle Verheul. Ze heeft het college schriftelijk vragen gesteld. De reden van het mindere bereik is bekend en bestaat al even: begin dit jaar verliep definitief het contract voor een zendmast aan de Westerstraat. Al sinds april 2011 is KPN op zoek naar een nieuwe locatie. En dat gaat in de Jordaan wat stroef, zendmasten liggen er gevoelig. Zo was er eerder verzet tegen een mast aan de Lindengracht.

Volgens Boudewijn Oranje (D66), dagelijks bestuurder van stadsdeel Centrum, ligt het probleem niet zozeer bij bewoners, als wel bij pandeigenaars. Die zien zo’n zendmast vaak niet zitten. En dan zijn er ook nog eens heel veel ongeschikte (niet-platte) daken. Binnenkort wordt er op verzoek van KPN gepraat. Voor nu, mocht het bereik slecht zijn: gewoon even naar buiten lopen. Of een vaste lijn zoeken.

    • Frank Huiskamp