Ook Femke Halsema en Jort Kelder ‘willen de krant kopen’

Noem het toeval, noem het een vreemd gevoel voor timing. Gisteren begon een groep NRC-lezers een ludieke actie om zelf de krant te kopen.

De teller stond vanmorgen op ruim 480.000 euro, vrijblijvend toegezegd door bijna vijfhonderd deelnemers. Dat terwijl gisteren ook bekend werd dat het Belgische Mediahuis waarschijnlijk NRC Media gaat kopen.

‘Wie koopt NRC’ krijgt steun van opiniemakers als Femke Halsema en Jort Kelder. Of het geld ook echt overgemaakt gaat worden moet nog blijken. De vraagprijs van de krant is onbekend.

De actie is bedacht door Teun Gautier, ex-uitgever van De Groene en Erik van Bruggen van campagnebureau BKB. Zij lieten zich inspireren door De Correspondent – ook gefinancierd met crowdfunding. In het manifest op de site roepen zij grootaandeelhouder Egeria op de krant te verkopen aan de lezers omdat dit beter zou zijn voor de journalistiek. Gautier: „Een krant is wat anders dan een wc-verfrisser. De journalistiek heeft een belangrijke maatschappelijke functie. Zij geeft breedte en diepte aan het publieke debat.”

Zijn ze te laat met hun actie, nu de Belgen al in de boeken zitten? Er is een uitweg: Mediahuis staat welwillend tegenover het idee om een deel van de krant aan de lezers te verkopen, zoals moederbedrijf Corelio ook voor 14 procent in handen is van het Krantenfonds. Een lezersfonds als co-financier zou het bedrijf financieel goed uitkomen.

Wat echter vreemd is: er bestaat al zo’n initiatief voor NRC-lezers. Stichting Lux & Libertas, tot behoud van de journalistieke waarde van NRC, heeft met enkele vermogende abonnees onlangs een bod op NRC Media gedaan, dat is afgewezen door Egeria. Dit participatiefonds lijkt eerder in aanmerking te komen om co-financier te worden dan Gautiers wilde actiegroep.

Volgens Gautier zitten de twee initiatieven elkaar niet in de weg: „Zij doen een serieus bod en moeten dat in stilte doen. Wij kunnen reuring maken.”