Weer een miljardenboete voor BP na uitspraak rechter over Deep Horizon

Foto ANP/EPA/US Coast Guard

Een Amerikaanse rechter heeft geoordeeld dat BP ‘zeer nalatig’ is geweest bij de afhandeling van de olieramp in de Golf van Mexico in 2010. Dit betekent dat de oliemaatschappij miljarden aan boetes moet betalen, bovenop de 42 miljard dollar die het bedrijf eerder al betaalde.

Tijdens de ramp met het boorplatform Deep Horizon in 2010 kwamen elf medewerkers van BP om het leven. Door de explosie lekte vervolgens enorme hoeveelheden olie weg, met gevolgen voor de visstand. De schade door de ramp voor derde partijen beliep in de miljarden.

Boete tot 17,6 miljard dollar

Volgens Reuters oordeelde het Hof dat het vrijkomen van grote hoeveelheden olie in zee het gevolg was van ‘grove nalatigheid of zelfs bewust handelen’. De rechter stelde dat BP voor 67 procent verantwoordelijk is, de eigenaar van het boorplatform Transocean voor 30 procent en bouwbedrijf Halliburton voor 3 procent. Halliburton deed het cementwerk voor de olieput, wat later ondeugdelijk bleek te zijn.

Het is nog niet duidelijk hoe groot het bedrag zal zijn dat BP moet betalen, maar volgens Reuters kan de boete oplopen tot 17,6 miljard dollar. Door het nieuws over de uitspraak daalde het aandeel BP met 5 procent, naar 45,31 dollar.

    • Philippus Zandstra