‘Wanbetalers in zorg met vijf procent gestegen’

Foto ANP / Koen Suyk

Het aantal wanbetalers in de zorg is de eerste acht maanden van dit jaar met vijf procent toegenomen. Inmiddels zijn er 331.000 Nederlanders die structureel hun zorgpremie niet betalen. De schuld bedraagt intussen een miljard euro, meldt RTL Nieuws donderdag op basis van cijfers van het Zorginstituut Nederland.

Van 110.000 wanbetalers is de zorgtoeslag afgepakt, een maatregel die sinds 2013 is ingevoerd. Met het afpakken van de zorgtoeslag zou in ieder geval honderd miljoen euro zeker zijn gesteld.

Bij een premieachterstand van een half jaar melden zorgverzekeraars wanbetalers aan bij het Zorginstituut Nederland. Die houdt het geld in op hun inkomen. Ook gaat de zorgtoeslag van de wanbetalers rechtstreeks naar het Zorginstituut.