Geen topvrouw te bekennen, de Hema voor de rechtbank

blank yellow adhesive note on white background with shadow
blank yellow adhesive note on white background with shadow

Goedemorgen, NRC Q-lezer. Dit is onze dagelijkse nieuwsbrief die vertelt wat je vandaag moet weten.

De top van beursgenoteerde bedrijven moet in 2016 wettelijk uit 30 procent vrouwen bestaan. Dat gaan Nederlandse bedrijven nooit halen, blijkt uit onderzoek dat vandaag verschijnt.

De HEMA verkoopt nu ook goedkope samenlevingscontracten. En dat vindt de beroepsorganisatie van notarissen om diverse redenen niet leuk. Vandaag dient een tuchtzaak.

Wie dacht dat het geld alleen met aardappels of melk verdiend wordt heeft het mis. In Nederland klust inmiddels de helft van de boeren bij.

Poldernieuws

Inkomensafhankelijke regelingen - denk aan de algemene heffingskorting, ouderenkorting en huurtoeslag - zijn zo ingewikkeld dat mensen er geen gebruik van durven maken, uit angst voor fouten. Daarvoor waarschuwt het Adviescollege Toetsing Regeldruk vandaag in de Volkskrant.

De boycot die Rusland heeft ingesteld op voedsel uit de Europese Unie kost de EU-landen gezamenlijk 5 miljard euro per jaar. Dat concludeert persbureau Reuters, na het inzien van een intern document van de EU.

Er is een grote kans dat het hoofddoel van het Nationaal Energieakkoord - 14 procent duurzame energie in 2020 - niet zal worden gehaald, schrijft Trouw. Ook andere doelen uit het akkoord, zoals het scheppen van 15.000 nieuwe banen, zouden onder druk staan.

While you were sleeping… in the US

Autofabrikant Tesla - vooral bekend van zijn elektrische sportauto’s - gaat volgens The Wall Street Journal een enorme batterijenfabriek neerzetten in de Amerikaanse staat Nevada. Kosten? Ruim 5 miljard dollar (3,8 miljard euro). In de nieuwe ‘gigafactory’ moeten 6.500 mensen gaan werken.

Ruimtevaartbedrijven SpaceX en Blue Origin maken ruzie over raketten, schrijft Quartz. Herbruikbare stuwraketten om precies te zijn. Blue Origin, dat van Amazon-baas Jeff Bezos is, heeft het patent in handen. SpaceX - van Elon Musk, de man achter Tesla - is het daar niet mee eens en is naar de rechter gestapt.

Het wordt steeds voller in de wereld van smartwatches, constateert The New York Times. Ook het Taiwanese Asus heeft er nu een. Net als LG, Samsung en Sony. Toch slaan ‘wearables’ nog niet echt aan. Volgens analisten is het wachten op Apple.

While you were sleeping… in Asia

Westerse beleggers kunnen binnenkort eenvoudiger Chinese aandelen kopen, bericht The Wall Street Journal.

Samsung onthulde een serie nieuwe smartphones, schrijft de Nikkei Review, waarvan een met een gebogen scherm.

Malaysia Airlines wilde van Australiërs weten wat ze graag zouden doen voor hun dood. Niet zo handig, vindt The Guardian, na het verdwijnen van de MH370 en de ramp met de MH17.

NRC Q’s citaat van de dag

”It’s time to cheer on girls and women who want to sit at the table.” - Zakenvrouw Sheryl Sandberg zit in het bestuur van Facebook

Veel succes vandaag. Bevalt onze nieuwsbrief? Meld je dan aan en ontvang hem elke dag om 5:30 uur gratis in je mailbox.

    • Camil Driessen