Bankiers willen wet om niet-integere collega’s aan te pakken

De Raad van State vindt het niet nodig, maar toch wil minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) het: er moet een wet komen die alle banken in Nederland verplicht om tuchtrecht in te voeren. Met dat tuchtrecht kunnen niet-integere bankiers worden aangepakt.

De Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van de regering voor nieuwe wetgeving, zette gisteren een paar stevige kanttekeningen bij dat voorstel. Wettelijke verankering van het tuchtrecht zou helemaal niet nodig zijn. In de bankensector zou „groot draagvlak” bestaan voor het invoeren van tuchtrecht; de laatste details daarvan worden op dit moment uitgewerkt.

Waarom dan toch een wettelijke verplichting? Vertrouwt minister Dijsselbloem de bereidwilligheid van de banken toch niet helemaal? In een reactie op het advies van de Raad van State geeft de minister geen duidelijkheid. Wel zegt hij dat hij wil dat de wet er komt om het tuchtrecht in de sector „effectief te laten zijn”. „Dus ook voor een enkele wellicht wat minder welwillende bank”. Suggereert hij daarmee dat er één of meerdere rotte appels zijn die niet mee willen doen?

Dijsselbloem benadrukt verder dat de wet er ook komt op verzoek van de bankensector zelf. Zegt de minister daarmee dat de sector zichzelf óók niet helemaal vertrouwt?

Lobbygroep de Nederlandse Vereniging van Banken ontkent stellig dat er banken zijn die geen tuchtrecht willen invoeren. „Wij hebben geen enkele indicatie dat er onwelwillende banken zijn”, aldus een woordvoerder. Volgens hem is de wettelijke verplichting alleen nodig omdat het zo makkelijker wordt het tuchtrecht in te voeren. Voor nieuwe werknemers geldt het tuchtrecht automatisch. Maar met de huidige werknemers moeten de banken opnieuw in gesprek om de contracten aan te passen.

Dat is een tijdrovende en mogelijk lastige exercitie: individuele bankiers kunnen moeilijk doen. Met de wet in de hand staan de banken een stuk sterker, aldus de woordvoerder. „Nu kunnen we volgend jaar meteen aan de slag.”