Tjitske Jansen van Podium naar Querido

Tjitske Jansen (Foto Vincent Mentzel)

Dichteres Tjitske Jansen verhuist van uitgeverij. Ze verruilt Podium, waar haar twee eerdere bundels verschenen, voor Querido.

Het nieuwtje werd door Querido naar buiten gebracht.

Jansen heeft twee dichtbundels op haar naam staan, die allebei erg succesvol waren. Het moest maar eens gaan sneeuwen uit 2003 was het  “best verkochte poëziedebuut in decennia” en voor opvolger Koerikoeloem ontving ze vijf jaar terug de Anna Bijns Prijs.

Annette Portegies van Querido noemt Jansen “een schrijver van formaat, een van de beste dichters van haar generatie” en zegt “verguld te zijn met haar komst naar Querido”.

Joost Nijsen van Podium neemt met gemengde gevoelens afscheid van Jansen:

“Vaker dan vroeger wisselen auteurs van uitgever. Dat is prachtig als ze naar je toe komen, zoals Podium het werk mocht gaan uitgeven van elders begonnen auteurs als Renate Dorrestein en Arjen Lubach. Andersom is het altijd even slikken, zeker in het geval van Tjitske Jansen, die zich bij ons van debutant tot bestsellerauteur ontwikkelde.”

En:

“Ik noem haar altijd trots “de bestverkochte dichteres sinds Neeltje Maria Min”. Maar er is soms ook een tijd van gáán, en gelukkig brengt ze haar nieuwe werk onder bij een van de toonaangevende uitgevers van Nederlandse poëzie. Ook Podium blijft, met komend seizoen nieuwe bundels van Ingmar Heytze en Antjie Krog, een poëziespecialist. Ik wens Tjitske met haar nieuwe bundel bij Querido alle succes toe.”

Jansens eerste boek bij Querido, dat de titel Voor altijd voor het laatst zal dragen, verschijnt volgens Boekblad in maart 2015.