Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Spaanse ambassade blaast lezing Sánchez Piñol af

Albert Sánchez Piñol (Foto Signatuur)

De lezing die de Catalaanse auteur Albert Sánchez Piñol vanavond zou geven bij het Cervantes Instituut in Utrecht is op het laatste moment afgeblazen. De Spaanse ambassade laat de bijeenkomst niet toe.

Dat meldt de Nederlandse uitgever van Sánchez Piñols boeken, Signatuur.

De lezing zou gaan over Sánchez Piñols roman Victus, de val van Barcelona, waarin onder andere het einde van de Catalaanse onafhankelijkheid in 1714 aan bod komt.

Signatuur had de avond, waarin Sánchez Piñol met zijn Nederlandse vertaler in gesprek zou gaan, samen met het Cervantes Instituut georganiseerd. Vanochtend nam het Cervantes Instituut contact op met Signatuur met de mededeling dat de avond op gezag van de Spaanse overheid niet door kon gaan.

Een reden heeft Juliette van Wersch, uitgever Signatuur, niet van het Cervantes Instituut te horen gekregen, alleen dat de lezing “gevoelig” zou liggen. Van Wersch zegt “geschokt te zijn dat op Nederlandse bodem, waar het vrije woord groot goed is, een openbaar gesprek tussen een auteur en zijn vertaler geboycot wordt vanuit het buitenland”.

De lezing is niet naar een ander tijdstip of een andere locatie verplaatst. Daar was het volgens Van Wersch te kort dag voor.