Slachtoffers Q-koorts eisen schadevergoeding van overheid

Een geit bij een boerderij in het Groningse Sellingen krijgt een inenting tegen de Q-koorts. Deze veehouderij was nog vrij van de bacterie die de ziekte kan veroorzaken.
Een geit bij een boerderij in het Groningse Sellingen krijgt een inenting tegen de Q-koorts. Deze veehouderij was nog vrij van de bacterie die de ziekte kan veroorzaken. Foto ANP / Koen van Weel

Ongeveer 320 slachtoffers van de Q-koorts stellen vanochtend de staat aansprakelijk voor de schade die ze na de uitbraak van de ziekte in 2007 hebben geleden. Ze eisen een vergoeding, zo meldt de NOS.

Volgens de advocaten van de patiënten is de overheid pas laat begonnen met de inenting van melkgeiten. Dat gebeurde in 2009, twee jaar na de uitbraak. Ook informeerde de overheid de burgers niet goed over de risico’s van de bacterie, schrijven de advocaten in een brief aan minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) en minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD).

‘Schadevergoeding varieert tussen 5000 en 15000 euro’

Advocaat Ivo Sindram zegt tegen de NOS dat schadevergoeding varieert tussen de vijfduizend en vijfhonderdduizend euro, afhankelijk van de geleden schade.

De Q-koorts is een infectieziekte die van dieren op mensen kan overgaan. In Nederland zijn tussen 2007 en 2010 naar schatting honderdduizend mensen besmet geraakt. Zeker 25 mensen zijn aan de de ziekte overleden. (Novum)