SBS wil dat jij Masterchef Australië in een Nederlands jasje giet

AMSTERDAM - Logo van SBS 6 tijdens de perspresentatie. In de real life soap Patty's Big Fat Ibiza Wedding op SBS6 zijn binnenkort de perikelen van Patty Brard en Antoine van de Vijver aanloop naar de bruiloft te volgen. ANP KIPPA LEVIN DEN BOER Foto ANP

Interessante vacature? Lees hier waarom je wel (of niet) wilt solliciteren op deze functie.

Functie: Samensteller
Bedrijf: SBS productions
Wat opvalt aan de vacature: Je moet scherpe en bondige teksten kunnen schrijven.

Wat doe je dan eigenlijk?

18.00 uur, eten klaar, bord op schoot, televisie aan. Masterchef Australië kijken. De afgelopen jaren was het vaste prik op Net 5 en inmiddels is de show te zien op SBS 6. Maar is het je wel eens opgevallen dat, hoewel het programma van Australische makelij is, er “Australië” staat in plaats van “Australia”?

Daar is dus de samensteller voor. “Wij gieten buitenlandse televisieprogramma’s in een Nederlands jasje”, zegt hoofd programmasamenstelling Petra Kipuw. En dat zijn er nogal veel. Zo’n 1.500 programma’s op jaarbasis. De zenders van SBS – SBS6, Veronica, Net5 – bepalen welke programma’s gekocht worden en wanneer ze worden uitgezonden. Jij past ze vervolgens aan voor de Nederlandse televisiekijker.

Dat betekent onder meer aan de slag met voice-overs en grafische vormgeving. “Daarbij is de tone of voice heel belangrijk”, zegt Kipuw. De toon van de voice-over van Masterchef moet anders zijn dan die van het programma Reportage (SBS6, zondagavond 23.00 uur). En voor dat programma – telkens een andere documentaire – is het dan weer belangrijk dat er een uniform intromuziekje komt. “Dat mensen naar de keuken lopen en aan het geluid horen dat het programma begint”, zegt Kipuw. “Zo blijven ze kijken.”

Wat verdient dat?

Tussen de 2.250 en 2.750 euro bruto per maand. Geen auto, laptop of telefoon, maar een keertje opnames bijwonen van je favoriete SBS-programma is geen probleem.

Waarom zoeken ze iemand?

Het gaat om een uitbreiding van het team.

Wat voor collega moet je zijn?

Iemand die graag televisie kijkt. “Ik verwacht wel dat je je eigen programma’s en die van je collega’s geregeld terugkijkt”, zegt Kipuw. “En dan het liefst met iemand anders, die voor een frisse blik kan zorgen.”

Wat ook wordt verwacht: je voegt nieuwe ideeën toe. De manier waarop aankondigingen en teksten in beeld verschijnen, vereist wel enige creativiteit. En ga er ook niet vanuit dat elke dag hetzelfde is. “We werken puur op aanvraag van de zenders, en daar is soms haast bij”, zegt Kipuw.

Waarom wil je hier wel/niet werken?

Omdat je televisie mag kijken voor je werk. En je mag werken aan uiteenlopende programma’s, waaronder Hardcore Pawn, Storage Wars en De Grote Verhuizing. “Je leert het bedrijf snel kennen”, voegt Kipuw daar aan toe. “Want je hebt continu contact met verschillende afdelingen.”

Bovendien gaat het steeds beter met SBS. Het marktaandeel stijgt, en onder leiding van directeur Televisie Remko van Westerloo scoren programma’s als Utopia en Sterren Springen goed. En vergeet Masterchef niet, het kookprogramma waarvan de Australische versie de beste is. Dat hebben ook de Nederlandse kijkers intussen door – mede dankzij jou.

    • Sam de Voogt