Economie

Samenwonen en contract nodig? Even naar de Hema

Foto HH

‘Overlijd je en heb je geen kinderen? Dan krijgt jouw familie al je geld, je huis en je spullen. Je partner krijgt niets. Je familie krijgt ook de helft van het geld, het huis en de spullen die jullie samen hadden. Overlijd je en heb je kinderen? Dan krijgen je kinderen alles. Je partner krijgt niets. Wil je dat dit niet zo gaat?’

Aldus de Hema. In “begrijpelijke taal” en voor “slechts 125 euro” regelt de winkelketen - normaal bekend om zijn rookworsten en huishoudartikelen - een samenlevingscontract. Onderdeel van de notarisservice. Ook testamenten zijn sinds afgelopen najaar bij de keten te koop.

Tot ongenoegen van notariële beroepsorganisatie KNB - die een samenlevingscontract zelf zo promoot:

De KNB zegt niet zeker te weten of klanten wel goed worden geholpen door de notariskantoren die zich bij de Hema hebben aangesloten. Daarom heeft de organisatie een klacht ingediend bij de tuchtrechter. Vandaag vindt de zitting plaats. Daarin moet één van de vijfentwintig kantoren die met de Hema samenwerkt zich verantwoorden.

“Het is een hele andere route dan gebruikelijk. Mensen gaan niet naar het kantoor om met een notaris om tafel te zitten, maar nemen plaats achter hun computer”, zegt een woordvoerder van de KNB. “En dan lezen ze misschien niet alle voorwaarden. Wij willen weten: mag dat?”

Concurrentie

Maar het is natuurlijk ook gewoon concurrentie. En dat notariskantoren zich daar zorgen over maken, is begrijpelijk, blijkt uit onderzoek van het Economisch Bureau van ING. De omzet en winst van notariskantoren nam lange tijd af. Pas nu is er weer sprake van groei.

Dat heeft alles te maken met de woningmarkt, een belangrijke bron van inkomsten voor het notariaat. Kopen minder mensen een huis, dan zijn er ook minder koop- en verkoopcontracten nodig. En minder notarissen - die de contracten opstellen en de (ver)koop overzien. Dat zie je terug in het aantal werknemers op de kantoren.

Dan zijn er nog de familieaktes - samenlevingscontract, geregistreerd partnerschap en het testament. Van die laatste worden er ook minder geregistreerd.

Wat doe je dan? Concurreren op de prijs. Zoals de Hema en andere online notarisservices. Die laten de klant veel zelf uitzoeken en invullen. Dat bespaart de notaris werk, en de klant kosten. “De aangepaste werkwijze, met de klant meer zelf laten doen, leidt tot lagere kosten voor de notaris waardoor een lagere verkoopprijs mogelijk is”, schrijft ING.

De KNB vreest onzorgvuldigheid. Is dat terecht? In 2010 deed het WODC onderzoek naar prijsconcurrentie in het notariaat. Eén van de conclusies? “Geen eenduidig effect van de prijsconcurrentie”. Bij zowel goedkope als duurdere kantoren.