Rode Kruis opent rekeningnummer voor alle conflictgebieden

Medewerkers van het Rode Kruis in Liberia dragen een zak met rijst. De organisatie distribueert voedsel in de regio waar ebola is uitgebroken nadat die werd afgesloten van de buitenwereld om verder verspreiding te voorkomen. Foto AFP / Dominique Faget

Het Rode Kruis opent een rekeningnummer waar geld op gestort kan worden voor noodhulp in alle conflictgebieden zoals de Centraal Afrikaanse Republiek, Irak en Syrië. Het geld van de hulporganisatie raakt op, zo meldt algemeen directeur Gijs de Vries vanmorgen tegenover persbureau Novum.

Het Rode Kruis heeft op dit moment te weinig middelen om de hulpverlening in conflictgebieden in de huidige vorm voort te kunnen zetten. Er zijn honderden miljoenen euro’s nodig om de zwaarst getroffenen hulp te bieden. Daarom wordt rekeningnummer 6868 geopend. De komende weken vraagt de organisatie in radiospotjes aandacht voor de actie.

De Vries is net terug uit Syrië. In een toelichting zegt hij hierover:

“De omvang van de verwoesting, het verlies en het verdriet zal ik niet snel vergeten. Ik ben ontzettend trots op wat onze vrijwilligers in Syrië al voor elkaar hebben gekregen, maar er is nog zo veel meer nodig.”

‘Er zijn nu ongekend veel oorlogen’

Hoofd internationale hulpverlening Juriaan Lahr legde vanmorgen uit aan de NOS dat er extreem veel grote conflicten gaande zijn wereldwijd:

“Er zijn nu zo veel oorlogen. Het is ongekend. Ik heb dit in de tien jaar dat ik het werk doe, nog nooit meegemaakt.”

    • Annemarie Coevert