App weet wanneer je meer op mobiel let dan op weg

Je kent de gevaren en toch doe je het: tijdens het autorijden je telefoon pakken. Voor wie het niet kan laten om achter het stuur berichten te sturen, hebben Finse onderzoekers van de universiteit van Jyväskylä een applicatie ontwikkeld. VisGuard vergaart data als locatie, rijsnelheid en beelden van de camera van de telefoon en waarschuwt afgeleide bestuurders voor potentieel gevaarlijke situaties.

De app weet wanneer de automobilist meer op zijn mobiel let dan op de straat, legt onderzoeker Tuomo Kujala uit in de Finse krant The Helsinki Times. Als de bestuurder zijn blik te lang op zijn mobiel richt, verschijnt er een waarschuwingsdriehoek op het scherm. De applicatie wijst ook op verkeerssituaties die extra aandacht vragen, zoals zebrapaden of smalle bochten. Kujala: „We wilden een technische oplossing vinden voor een probleem dat niet kon worden opgelost door handsfree-apparaten of een verbod op smartphones achter het stuur.”

Volgens hem kijken bestuurders 15 procent meer op straat dankzij de app. Kujala beseft dat automobilisten de app mogelijk gebruiken om juist nog vaker met hun telefoon bezig te zijn. „De verantwoordelijkheid blijft bij de bestuurder”, benadrukt hij. De wetenschapper hoopt dat VisGuard dit najaar gratis kan worden gedownload.