Recensieoverzicht: Seymour Hoffman is overal aanwezig in A Most Wanted Man

Philip Seymour Hoffman en Rachel McAdams in A Most Wanted Man.
Philip Seymour Hoffman en Rachel McAdams in A Most Wanted Man. Foto AP/Sundance Institute

A Most Wanted Man zal vooral de geschiedenisboeken ingaan als de laatste film met de begin dit jaar overleden acteur Philip Seymour Hoffman. Hij excelleert als een verlopen Duitse terreurexpert in een spionagethriller waarin de grenzen tussen goed en kwaad steeds verder vervagen.

A Most Wanted Man is gebaseerd op het gelijknamige werk van schrijver John le Carré uit 2008. Daarin wordt de Tsjetsjeense Issa Karpov gevolgd. Gemarteld in zijn thuisland vlucht de jonge moslim naar Duitsland, waar een door zijn vader vergaard fortuin op hem ligt te wachten. Hij komt door zijn afkomst al snel in het vizier van zowel de Amerikaanse als de Duitse veiligheidsdienst. Wat volgt is een operatie waarin niet meer duidelijk is wie goed of slecht is.

Philip Seymour Hoffman speelt in zijn laatste grote filmrol Günther Bachmann, een drinkende en rokende terreurexpert, die qua karakter verdacht veel lijkt op de acteur. NRC sprak regisseur Anton Corbijn over de parallellen tussen Hoffman en Bachman:

“Philip is altijd een gekwelde ziel geweest. In deze rol komt dat naar boven, terwijl sommige andere rollen die hij heeft gespeeld verder geen enkele relatie hadden tot zijn eigen leven. Ik denk dat hij zich daarom aangetrokken heeft gevoeld tot de rol, omdat hij er iets van zichzelf in terugzag.

Zijn liefde voor acteren was enorm groot, maar hing tegelijkertijd als een molensteen om zijn nek. Hij wilde altijd beter zijn, nog meer geven. Dat bracht bepaalde dingen bij hem naar boven waar hij zelf ook onder leed.”

NRC Handelsblad: vier ballen

In de recensie van NRC Handelsblad niets dan lof voor Corbijn en Seymour Hoffman:

Corbijns A Most Wanted Man is een ouderwetse spionagefilm. Maar dan zonder moraal. Iedereen is corrupt. Geheime diensten zijn zelfvoorzienende systemen geworden. In zo’n kille, afstandelijke wereld heb je wel een acteur van het kaliber Philip Seymour Hoffman nodig om je ervan te overtuigen dat het op psychologisch niveau allemaal nog net ietsjes ingewikkelder in elkaar zit.

Volkskrant: vier sterren

De Volkskrant ziet de film van Corbijn uitstijgen boven de reguliere spionagethriller:

Wat zijn filmbewerking van John le Carrés roman uit 2008 bijzonder maakt, is niet de perceptie dat het kwaad zich in grijstinten hult, maar de notie dat de grens tussen politiespeurwerk en uitlokking diffuus is. Terrorisme wordt eerst gefaciliteerd en dan pas bestreden.

Algemeen Dagblad: vier sterren

Het Algemeen Dagblad spreekt van een ‘grandioze rol’ van Seymour Hoffman en bestempelt de film tot een van de beste verfilmingen van een Le Carré-boek. En niks dan lof voor Corbijn:

“In zijn derde film als regisseur bewijst Corbijn opnieuw hoe veelzijdig hij is. A Most Wanted Man wijkt wat stijl betreft sterk af van zijn vorige films Control en The American. Een bedaard tem,po, met een paar actiescenes, zorgt voor langzaam voort kruipende spanning die de kijker gaandeweg als een wurgslang in zijn greep krijgt.”

Trouw: drie sterren

Bij Trouw ook de nodige erkenning voor Seymour Hoffman. Maar de verhaallijnen rondom de andere spelers zijn niet voldoende uitgewerkt. En:

“…dat de politieke urgentie van Le Carré’s plot toch ook wat verdwijnt onder dit romantische Corbijn-sausje van harde mannen en mooie vrouwen die het goede willen in deze verrotte wereld. Ouderwets sfeervol is deze film zo zeker wel, maar ook wat looiig. Echt spannend wordt het pas rond de ontknoping.”

Parool: vier sterren

Bij Het Parool wordt het werk van Corbijn omschreven als spannender dan The American, de vorige film van de Nederlandse regisseur:

Corbijn maakt dus meer indruk dan hij met de voorganger deed, en hij bezorgde Hoffman bovendien een waardig afscheid.

New York Times: Hoffman blijft aanwezig

De New York Times kopt bij de recensie ‘A Search And Destroy Thyself Mission’, refererend aan hoe diep de hoofdrolspelers gaan om een groep terroristen te vangen. En hoe erg iedereen zichzelf daarbij lijkt te verliezen, één persoon lijkt constant in beeld:

“Zelfs als Günther bijna verdwijnt in een mist van sigarettenrook en intrige, blijft Hoffman aanwezig.”

A Most Wanted Man is voor de bioscoopbezoeker overigens niet het definitieve afscheid van Philip Seymour Hoffmann; hij heeft nog een bijrol in The Hunger Games-reeks, waarvan het eerste deel van het afsluitende tweeluik Mockingjay later dit jaar zal verschijnen.