PvdA wil opheldering van minister Kamp over ingestorte boerderij in Groningen

De heer en mevrouw Meulema bij hun ingestorte boerderij.
De heer en mevrouw Meulema bij hun ingestorte boerderij. Foto NRC / Sake Elzinga

De PvdA gaat opnieuw opheldering vragen aan minister Kamp (Economische Zaken) over een in mei ingestort huis in Bedum, midden in het gaswinningsgebied in Groningen. Na vier maanden onzekerheid zitten de bewoners, de heer en mevrouw Meulema, financieel en emotioneel compleet aan de grond, vertellen ze vandaag in NRC Handelsblad.

UPDATE zaterdag 6 april: De gemeente heeft zich genoodzaakt gevoeld de feiten op een rij te zetten, zie document onderaan dit artikel.

In juni beloofde Kamp “binnen een maand duidelijkheid” over de oorzaken van de instorting en de toekomst van de woning. Maar die duidelijkheid heeft de familie nog altijd niet. Niet van gaswinningsbedrijf NAM, verantwoordelijk voor aardbevingsschade, en niet van de gemeente Bedum die het voortouw nam in het onderzoek naar de instorting en in de kwestie bemiddelt.

burgemeester bakker: hopelijk snel duidelijkheid

Dat vindt PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken “onacceptabel”. Dit is onthutsend en verbijsterend, zegt Van Dekken. “Er moet acuut iets gebeuren.” Burgemeester Henk Bakker (VVD) laat in een reactie weten dat de familie “komende maandag is uitgenodigd voor een gesprek op het gemeentehuis.” De gemeente en gaswinningsbedrijf NAM voerden deze week nog overleg over de zaak.

Burgemeester Bakker:

“Contacten zijn na het voorval via mijn ambtenaren verlopen. Het is ingewikkelde materie en duurt langer dan mij lief is. Ik ga me ervoor inspannen dat het snel geregeld wordt. Hopelijk is er in de loop van volgende week meer duidelijkheid over de toekomst.”

Ondanks een spreekverbod zoeken de Groningse heer en mevrouw Meulema nu de publiciteit. Ze hebben vervangende woonruimte gevonden en draaien zelf op voor de kosten.

“Terwijl de gemeente, NAM en de verzekeraar steggelen over wie wat betalen moet, zijn we na vier maanden nog geen stap verder. Waar en naar wie je ook gaat – overal loop je tegen een muur. Dat vreet aan ons.”

Lees ook het complete interview: Gaswinning. Dan krijg je dit(€)

Verklaring Gemeentebestuur Van Bedum