Politie gaat ‘korte klappen uitdelen’ - 125 agenten extra voor zuiden

Gemeenten in het zuiden van Nederland dreigen overspoeld te worden door uitwassen van georganiseerde misdaad.
Gemeenten in het zuiden van Nederland dreigen overspoeld te worden door uitwassen van georganiseerde misdaad. Foto ANP/Robin Utrecht

Er worden 125 medewerkers van de politie vrijgemaakt voor de aanpak van de georganiseerde misdaad in het zuiden van Nederland. De bedoeling is dat de extra agenten zich gaan richten op de bestrijding van de wietteelt, synthetische drugs en motorbendes.

Dat meldt het Openbaar Ministerie vandaag. De burgemeesters in de regio lopen al maanden te hameren op extra capaciteit om de criminaliteit aan te pakken. Er is vooral veel overlast door dumpingen van chemisch afval voor de productie van chemische drugs en de illegale wietteelt. Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) zei eerder vandaag al tegen Novum over de situatie in Zuid-Nederland:

“De aard, ernst en omvang van de ondermijnende en georganiseerde criminaliteit in Zuid-Nederland is fors en lijkt toe te nemen.”

De agenten zijn afkomstig van de politiekorpsen van Limburg, Noord-Brabant en Zeeland. Zij leveren ieder 25 medewerkers. Daarnaast levert de Nationale Recherche vijftig medewerkers. Zij zullen opereren in ‘ondermijningsteams’.

Volgens het OM zullen de vrijgemaakte agenten zich vooral richten op het uitdelen van ‘korte klappen’. Daarmee wordt bedoeld dat de politie zichtbaar en direct toeslaat zodra er ergens een ‘uiting’ is van georganiseerde misdaad. Concreet betekent dit dat de politie vooral gaat inzetten op de aanpak van de kleinere spelers. Op die manier moet het voor criminelen steeds moeilijker worden om hun activiteiten te ontplooien.