VS: nog niet eerder zo veel Russisch materieel bij grens Oekraïne

In Marioepol zweren militieleden trouw aan Oekraïne. Seperatisten zijn de stad tot op een paar kilometer genaderd.
In Marioepol zweren militieleden trouw aan Oekraïne. Seperatisten zijn de stad tot op een paar kilometer genaderd. Foto ANP/EPA/Anatoly Maltsev

Het Pentagon is zeer bezorgd over het aantal Russische troepen bij de grens met Oekraïne. Er zouden sinds het begin van de vijandelijkheden tussen Kiev en de separatisten in het oosten van het land niet zo veel troepen en materieel bij de grens staan. Ondertussen lijkt het erop dat er morgen een bestand ingaat tussen Kiev en de rebellen.

Update 21.30: De NAVO veroordeelt de annexatie van de Krim, de steun aan de separatisten en de ‘directe militaire interventie’ van Rusland in Oekraïne. Dat heeft de organisatie in een officiële verklaring laten weten tijdens de tweedaagse NAVO-top in Wales. De organisatie haalde fel uit naar Moskou, herbevestigde haar steun aan de Oekraïense regering en beval Rusland de steun aan de rebellen in Oost-Oekraïne te staken, de annexatie van de Krim ongedaan te maken en zijn troepen terug te trekken uit Oekraïne.

Voor president Porosjenko gaat het bestand van Oekraïense zijde pas in als een bijeenkomst met vertegenwoordigers van de rebellen, de OVSE en Rusland in Minsk morgen doorgaat, aldus AP.

“Als de bijeenkomst in Minsk doorgaat zal ik onze mensen oproepen tot het opzetten van een bilateraal staakt-het-vuren; we hopen dat de implementatie van een vredesplan dan ook morgen kan beginnen.”

De leider van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk - die tegen Kiev strijdt - meldde kort daarop dat een uur later ook zijn mensen zullen stoppen met vechten, maar wel op voorwaarde dat de Oekraïense gezanten in Minsk morgen een vredesovereenkomst ondertekenen.

Bestand einde tegenoffensief rebellen

Als het bestand doorgaat, luidt dat het einde in van een succesvol tegenoffensief van de rebellen tegen Oekraïne. Afgelopen week werd het Oekraïense leger bij een aantal gevechten teruggeslagen. De rebellen zouden daarbij steun hebben gehad van Russische soldaten en materieel, een claim die door Moskou wordt tegengesproken. NAVO-secretaris Anders Fogh Rasmussen riep vandaag tijdens een bijeenkomst van de alliantie in Newport het Kremlin nog op om Russische troepen terug te trekken uit Oekraïne en de steun aan de rebellen af te kappen.

Volgens het Pentagon heeft Rusland op dit moment tienduizend troepen bij de grens staan, compleet met artillerie en luchtafweergeschut. De concentratie van militairen en vuurkracht in het gebied zou ‘zonder precedent’ zijn, aldus AFP.

Vandaag was de omgeving van de havenstad Marioepol het toneel van hevige gevechten tussen separatisten en Oekraïense militairen. Volgens een Oekraïense militair zijn de rebellen de stad met een half miljoen inwoners op een afstand van zeven kilometer genaderd. Ook in Donetsk werd vandaag hevig gevochten.