Door camera overvallen politicus baas over eigen tv-opname

Videostill uit Pownews van weglopende Van Miltenburg.
Videostill uit Pownews van weglopende Van Miltenburg.

„Censuur” en „Noord-Koreaans”. Zo wordt de nieuwe regel genoemd die Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg aan media heeft opgelegd. Vrijdag stuurde zij een brief aan parlementaire journalisten die gebiedt dat wanneer een Kamerlid of bewindspersoon rond het mondelinge vragenuur met draaiende camera wordt benaderd, hij of zij mag afdwingen dat de beelden niet op televisie komen. Als een politicus „aangeeft niet te willen meewerken, worden de opnames gestopt en wordt het opgenomen materiaal ook niet gebruikt”.

Een maatregel die volgens verslaggever Jan Roos van Powned „zou betekenen dat de politicus altijd bepaalt wat er wel of niet wordt uitgezonden”. Officieel is het journalisten al verboden politici in het Kamergebouw met draaiende camera te overvallen, maar die regel wordt niet gehandhaafd.

Onder de brief die Van Miltenburg rondstuurde staat opvallend genoeg niet alleen haar naam, maar ook die van journalist Jos Heymans. Hij is verslaggever van RTL en voorzitter van de parlementaire persvereniging. Een foutje, zegt Heymans. Die regel „kan natuurlijk helemaal niet”.

Heymans onderhandelde namens de pers met Van Miltenburg, onder andere over het legaliseren van de huidige situatie: rond het wekelijkse vragenuur staan er altijd journalisten met draaiende camera’s. Hij dacht dat punt te hebben gewonnen, maar bestudeerde de definitieve tekst niet grondig en had het toegevoegde verbod gemist. „Ik heb eroverheen gelezen”, zegt Heymans.

Volgens een woordvoerder van de Kamer is de regel nodig vanwege „incidentjes waar Kamerleden hinder van hebben ondervonden”. Naast het nieuwe gebod worden ook bestaande regels voortaan „beter gehandhaafd”.