Opstelten: jihadistenaanpak niet over een nacht ijs

Ministers Ivo Opstelten.
Ministers Ivo Opstelten. Foto ANP/Bart Maat

De aanpak van jihadisten is niet iets dat van de ene op de andere dag te regelen is. Dat heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vanmiddag gezegd tijdens het Kamerdebat over de radicalisering van moslims in Nederland, schrijft persbureau Novum.

Opstelten reageerde daarmee op een verwijt dat CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma eerder vandaag uitte. Die stelde eerder op de dag dat het kabinet ‘totaal overrompeld’ leek door de toenemende radicalisering. Hij hekelde ook de haastig ingelaste persconferentie waarin vorige week nieuwe maatregelen tegen jihadisten werden afgekondigd.

‘Het kabinet is niet over één nacht ijs gegaan’

Volgens de minister is het kabinet echter niet ‘over een nacht ijs gegaan’. “Ik zeg ook niet dat dit programma het laatste woord is, dat is duidelijk.” Opstelten zei verder dat met de Kamer de afspraak was gemaakt om met een actieplan te komen.

“Daar was grote instemming over. Dan kan er discussie zijn over een aantal punten, maar wij hebben in uiterste zorgvuldigheid aan een plan gewerkt waarin zowel repressie als preventie in balans worden gepresenteerd.”