Ontslag fraudeaanklager wegens mogelijke fraude

Van S. heeft volgens het OM vooral geknoeid met de belastingenOver de jaren 2007 tot en met 2009 heeft Van S. volgens de rechtbank door vernuftige gebruikmaking van buitenlandse vennootschappen te weinig inkomstenbelasting betaald.
Van S. heeft volgens het OM vooral geknoeid met de belastingenOver de jaren 2007 tot en met 2009 heeft Van S. volgens de rechtbank door vernuftige gebruikmaking van buitenlandse vennootschappen te weinig inkomstenbelasting betaald. Foto ANP/Lex van Lieshout

Het Openbaar Ministerie wil de advocaat-generaal die belast is met fraude-onderzoeken, Matthieu van S., voor de strafrechter dagen omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan fiscale fraude en valsheid in geschrifte. De aanklager bij het gerechtshof in Amsterdam wordt bovendien met strafontslag gestuurd (oneervol ontslag zonder recht op uitkering).

Een pijnlijk besluit voor het OM

Deze besluiten zijn volgens bronnen in het opsporingsapparaat genomen na een 2,5 jaar durend onderzoek van de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD). Het is een pijnlijk besluit voor het OM. Van S., afkomstig uit de advocatuur, werd in 2010 aangenomen om het OM juist meer slagkracht en deskundigheid te geven bij het aanpakken van voorname witteboordencriminelen.

Van S. heeft volgens het OM vooral geknoeid met de belastingen. De officier van justitie in deze zaak Christiaan Loos ziet zich gesteund in zijn vervolgingsbesluit door een uitspraak van de rechtbank Gelderland dit jaar. Op 30 januari van dit jaar oordeelde de rechtbank negatief voor Van S. in een geschil dat hij had aangespannen tegen de belastingdienst. Over de jaren 2007 tot en met 2009 heeft Van S. volgens de rechtbank door vernuftige gebruikmaking van buitenlandse vennootschappen te weinig inkomstenbelasting betaald.

Betere screening had geknoei met belastingen kunnen voorkomen

De kwestie met Van S. had volgens bronnen binnen het opsporingsapparaat voorkomen kunnen worden als er een betere screening was geweest bij de aanstelling van Van S. De 54-jarige jurist vertrok in 2002 bij advocatenkantoor Nauta Dutilh al na ruzie over zijn declaraties.

De aanstelling van Van S. bij het OM werd geregeld via zijn contacten binnen de VVD. Van S. was tot 2010 voorzitter van de landelijke partijcommissie politie en justitie van de VVD, een adviesclub voor Kamerleden van de partij. De toenmalige hoofdofficier van justitie van Amsterdam Leo de Wit – lid van dezelfde VVD adviesclub – maakte zich vooral sterk voor de aanstelling van Van S. bij het parket in Amsterdam.

S. noemde beschuldigingen ‘kletskoek van de bovenste plank’

Het OM gaf de aanklager aanvankelijk toestemming een dag in de week als advocaat bij te klussen omdat hij naar eigen zeggen failliet dreigde te gaan als hij zijn nevenklussen moest opgeven. Eind 2011 moest het OM op dat besluit terugkomen omdat wettelijk is vastgelegd dat een rechterlijk ambtenaar niet ook als advocaat mag werken. De frauduleuze handelingen zou hij hebben gepleegd als advocaat.

Matthieu van S. laat via zijn advocaat Bart Damen weten niet publiekelijk te willen reageren. Hij noemde twee jaar geleden tegenover deze krant alle beschuldigingen aan zijn adres “kletskoek van de bovenste plank”. De FIOD was volgens hem in actie gekomen na klachten van zijn voormalige echtgenote met wie hij in een slepende echtscheidingszaak is verwikkeld.

Hij zei ook te vrezen voor “een hetze van binnenuit het OM.” Zijn nieuwe levenspartner werkte ook als officier van justitie. Ze is tijdens het onderzoek tegen Van S. tot zijn grote woede enige tijd door de politie geobserveerd.

Wanneer de strafzaak dient is nog niet bekend. De zaak is verwezen naar de rechter-commissaris voor het horen van getuigen.