Onderzoeksraad publiceert dinsdag eerste rapport over MH17

Pro-Russische separatisten houden de wacht terwijl OVSE onderzoek doet op de rampplek waar vlucht MH17 neerstortte.
Pro-Russische separatisten houden de wacht terwijl OVSE onderzoek doet op de rampplek waar vlucht MH17 neerstortte. Foto Reuters / Maxim Zmeyes

De Onderzoeksraad voor Veiligheid publiceert aanstaande dinsdag een rapport over het neerstorten van vlucht MH17 in Oekraïne. Het gaat om de eerste bevindingen, zo meldt de raad vanmorgen aan persbureau Novum.

Het rapport wordt verschijnt om 10.00 uur op de website van de Onderzoeksraad. Er komt geen persconferentie. Het definitieve rapport verschijnt naar verwachting volgende zomer. “Er is de komende maanden nog veel onderzoek nodig”, aldus de raad.

Toestel vloog een kilometer lager dan gepland

Wat tot dusver uit onderzoek is gebleken, is dat het toestel van Malysia Airlines op het moment dat het werd neergehaald boven Oekraïne een kilometer lager dan vooraf was gepland. Dat schreef minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) eerder in antwoord op Kamervragen.

De piloten werden door de Oekraïense luchtverkeersleiding naar een hoogte van tien kilometer gestuurd omdat een ander toestel in de buurt al op de vooraf beoogde elf kilometer vloog. Op die manier werd voldoende afstand tussen de twee vliegtuigen gecreëerd. Volgens Timmermans is de Boeing van Malaysia Airlines niet afgeweken van de geplande route.

In Nederland, België, Maleisië, Australië en Oekraïne lopen momenteel ook strafrechtelijke onderzoeken naar de vliegramp. Vanuit Nederland zijn onderzoekers en een officier van justitie aanwezig in Oekraïne.

Bij de vliegramp in het oosten van Oekraïne zijn in totaal 298 mensen om het leven gekomen, onder wie 196 Nederlanders.