Vechten om beenruimte

Drie noodlandingen in acht dagen tijd, en allemaal door ruzie tussen passagiers over ruimte.

Op een vlucht van Denver naar Newark gebruikte een man een zogeheten Knee Defender, zodat de vrouw voor hem haar stoel niet naar achteren kon doen. Ruzie en een noodlanding in Chicago volgden. Maar heibel aan bood kan ook prima zonder hulpstukken. Afgelopen zaterdag landde een American-vlucht van Miami naar Parijs in Boston, na een hevige ruzie tussen passagiers die de beperkte ruimte tussen hun stoelen niet wilden delen. Op een Delta-vlucht zondagavond van New York naar West Palm Beach lag een vrouw met haar hoofd op het uitklaptafeltje toen de man voor haar abrupt zijn stoel naar achteren gooide. Noodlanding in Jacksonville.

Het probleem ligt bij de maatschappijen, zegt Sara Nelson, voorzitter van de Association of Flight Attendants. „Stoelen staan steeds dichter op elkaar. We zijn continu bezig om ruzies te bezweren.” Amerikaanse maatschappijen hebben de laatste jaren extra stoelen geplaatst door de rijen dichter op elkaar te plaatsen. Een andere verklaring voor de toegenomen ruzies is de stress van het budgetvliegen: gesteggel over het gewicht van de bagage bij het inchecken, gedrang bij de gate, ergernis over te grote handbagage.