Nederland gaat NAVO-fonds voor Oekraïne leiden

Rutte tijdens zijn persconferentie in Wales, met links minister van Defensie Hennis-Plasschaert en rechts minister van Buitenlandse Zaken Timmermans.
Rutte tijdens zijn persconferentie in Wales, met links minister van Defensie Hennis-Plasschaert en rechts minister van Buitenlandse Zaken Timmermans. Foto EPA / Facundo Arrizabalaga

Nederland gaat een door de NAVO opgezet fonds voor Oekraïne leiden. Dat heeft minister-president Rutte vanavond gezegd na afloop van de eerste dag van de NAVO-top in Wales, zo meldt de NOS.

Door de gevechten met de pro-Russiche separatisten zijn de Oekraïense strijdkrachten verzwakt geraakt. De NAVO wil het leger nu een impuls geven en heeft besloten om daarvoor vier fondsen op te zetten.

In het geval van Nederland betekent dat een investering van 400.000 euro, verspreid over twee jaar. Dit geld gaat gebruikt worden voor het verbeteren van de logistiek en de aankoop van materieel. Rutte benadrukte in Wales dat Nederland niet van plan is om wapens te gaan leveren aan Oekraïne.

NAVO-landen veroordelen acties Rusland

De NAVO veroordeelt de annexatie van de Krim, de steun aan de separatisten en de ‘directe militaire interventie’ van Rusland in Oekraïne. Dat heeft de organisatie vanavond in een officiële verklaring laten weten, schrijft persbureau Novum.

De organisatie haalde fel uit naar Moskou en herbevestigde haar steun aan de Oekraïense regering. De NAVO beval Rusland zijn steun aan de rebellen in Oost-Oekraïne te staken, de annexatie van de Krim ongedaan te maken en zijn troepen terug te trekken uit Oekraïne. Iedere unilaterale Russische actie in Oekraïne zal door de NAVO worden gezien als een ‘flagrante schending van het internationaal recht’.