Naar de bios wordt steeds duurder, en toch blijven we gaan

Foto: ANP

Negen zalen, achthonderd stoelen en kilo’s popcorn. Amsterdam-West heeft er vanaf vandaag een nieuwe bioscoop bij: De Filmhallen. Eentje die zich door zijn omvang meteen naast Pathé De Munt, Arena en Tuschinski mag scharen - de grootste bioscopen van de hoofdstad.

Dat zo’n nieuwe megabioscoop er komt, is niet zo gek: het gaat namelijk goed met filmhuizen in Nederland.

Crisis? Niet in bioscoopland

Terwijl het aantal theater-, pretpark-, en dierentuinbezoekers afneemt, gaan we steeds meer naar de film. Dat kan bovendien op een toenemend aantal plekken:  in 2013 alleen al kwamen er ruim 3.000 nieuwe bioscoopstoelen bij. Daarmee komt het totaal op 137.000, berekenden de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten (NVB) en de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs (NVF).

Duurdere kaartjes deren niet

Een avondje naar de bios is ondertussen niet echt goedkoper geworden. Tussen 2009 en 2013 steeg de prijs van een kaartje volgens de NVB met ongeveer 10 procent.

En toch lijkt dat maar weinig invloed te hebben op de bezoekersaantallen. Het aantal bioscoopgangers is sinds 2008 alleen maar toegenomen, of de prijs van een kaartje nu steeg of niet. Sterker: in 2009 - middenin de crisis - steeg het aantal bezoekers met 16 procent. En de kaartjes dat jaar? Die stegen vrolijk mee, met bijna 5 procent.

    • Yordi Dam & Liza Jansen