Lof voor debuut dochter De Winter/ Durlacher

De debuutroman van Solomonica de Winter, de 17-jarige dochter van Leon de Winter en Jessica Durlacher, is in Duitsland met lof ontvangen. Een „ongelooflijk cool, helder en stijlzeker verteld” boek, prijst de Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Het boek komt als eerste in Duitsland uit, onder de titel Die Geschichte von Blue, omdat de Zwitserse uitgeverij Diogenes Verlag zich al maanden geleden verzekerde van de rechten. In november verschijnt het ook in Nederland. De Nederlandse titel luidt Achter de regenboog.

De dochter van het bekende schrijversechtpaar schreef de roman toen ze met haar ouders in Los Angeles woonde. Ze schreef in het Engels. Het verhaal, dat het midden houdt tussen een krimi en een fantasyroman, gaat over het 13-jarige meisje Blue, dat niet praat. Ze is eenzaam en getraumatiseerd. Haar moeder is aan cocaïne verslaafd en werkt bij Walmart in de nachtdienst, haar vader is door een crimineel doodgeschoten. Blue is onder behandeling van een psychiater – ze heeft een man en een vrouw vermoord. Tijdens deze behandeling schrijft ze haar verhaal op.

De FAZ heeft een generatiegenote gevraagd het boek te bespreken. De 16-jarige Melina Savvidou schrijft dat zij zich goed kan inleven in de hoofdpersoon, met haar boze blik op de wereld. Op kleine kritiekpuntjes na bespeurt zij „perfectie” in deze roman. (NRC)