Comédienne Joan Rivers (81) overleden

Foto EPA / Jason Szenes

Comédienne Joan Rivers is vanavond overleden, zo heeft haar dochter bekendgemaakt. Rivers kreeg vorige week donderdag een hartstilstand tijdens een operatie aan haar stembanden.

Twitter avatar ditzkoff Dave Itzkoff Joan Rivers has died, her daughter Melissa says. “My mother’s greatest joy in life was to make people laugh.” http://t.co/8SYbgumrDU

Rivers was nog volop aan het werk. Voordat ze werd opgenomen presenteerde ze wekelijks de online talkshow In Bed with Joan en had ze net een speciale aflevering van Fashion Police opgenomen. Daarnaast trad ze nog regelmatig op en waren net de opnames voor het vierde seizoen van de realityserie waarin ze samen met haar dochter speelde, Joan & Melissa: Joan Knows Best, afgerond.

Pionier in stand-up komedie

Joan Rivers wordt gezien als een pionier voor vrouwen in stand-up komedie. Ze speelde in de jaren 60 in diverse clubs met andere acteurs die later ook beroemd zouden worden, waaronder Bill Cosby, Richard Pryor, Woody Allen en George Carlin.

Twitter avatar HistoryInPics History In Pictures Remembering Joan Rivers on screen. Crass, ballsy, and candid
http://t.co/jqNryGD6lB http://t.co/zXWO4fm4zN

In 1983 werd Rivers een reguliere gastpresentatrice bij de toenmalige Tonight Show van Johnny Carson; een prominente rol. Drie jaar later kreeg ze bij Fox de gelegenheid om een eigen talkshow te presenteren, waardoor haar relatie met Carson verslechterde. Die show, The Late Show Starring Joan Rivers, werd geregisseerd door haar echtgenoot, Edgar Rosenberg. Het was geen succes en de zender ontsloeg het echtpaar, drie maanden na het ontslag pleegde Rosenberg zelfmoord. Volgens Rivers vanwege het ontslag bij Fox.

Rivers aan tafel bij Carson:

Later kreeg ze een televisieshow overdag, The Joan Rivers Show

De laatste jaren was ze vooral bekend vanwege haar scherpe commentaren bij awardshows. In 1994 presenteerde ze voor het eerste, samen met haar dochter, de Golden Globe Awards. Later mochten de twee ook Oscar-uitreiking voorbeschouwen. Na de eeuwwisseling kwam Rivers nog met een eigen sieradenlijn en was ze te zien in het programma Fashion Police, waar ze de kleding van beroemdheden besprak.

In mei van dit jaar zat ze nog aan tafel bij Jimmy Fallon: