Kom maar even bij Angela

foto odd andersen/afp
foto odd andersen/afp

Angela Merkel, de moederkloek van de Europese Unie, staat bekend om haar vertederende poses met andere staatshoofden. Er wordt over haar gezegd dat ze afstandelijk en cerebraal is, maar uit de foto’s rijst een ander beeld op: dat van een lieve, zorgzame vrouw. Een vrouw in wiens schoot je je hoofd wel even zou willen leggen. Een vrouw die altijd naar je luistert, ook als je de hele dag klaagt over het weer. Een vrouw die altijd bereid is je oortelefoontje te fatsoeneren, mocht dat nodig zijn. Dat laatste zien we op deze foto gebeuren. Thein Sein, de president van Birma die op staatsbezoek was in Berlijn, vindt het duidelijk een beetje ongemakkelijk. Misschien is hij niet gewend dat grote Duitse vrouwen aan zijn hoofd zitten; misschien schaamt hij zich ervoor dat hij niet met elektronica overweg kan. In elk geval levert het weer een mooie foto op voor de Merkelverzameling.