IS-militanten kidnappen 50 man in Irak

Een Koerdische strijder aan de frontlinie in gevecht met strijders van de Islamitische Staat bij Buyuk Yeniga.
Een Koerdische strijder aan de frontlinie in gevecht met strijders van de Islamitische Staat bij Buyuk Yeniga. Foto Reuters / Ahmed Jadallah

Sunnitische militanten, die gelieerd zijn aan de terreurorganisatie IS, hebben ongeveer vijftig mannen ontvoerd uit een dorp in het noorden van Irak. Dat meldt persbureau AP. De mannen werden op vrachtwagens geladen en vervolgens weggereden.

De militanten waren de dag ervoor vertrokken uit het dorp Tal Ali, dat 240 kilometer ten noorden van Bagdad ligt, omdat ze een aanval van het Iraakse leger vreesden. Inwoners van het dorp staken daarop de vlag van IS in brand.

Bij luchtaanvallen in Irak zou eerder vandaag een van de hoogstgeplaatste strijders van de Islamitische Staat om het leven zijn gekomen. Dat meldt de Iraakse staatstelevisie op gezag van het Iraakse ministerie van Defensie. Het zou gaan om Abu Hajar al-Suri, de rechterhand van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi. Ook twee andere belangrijke leiders van IS zouden zijn omgekomen bij aanvallen op Mosul en Tel Afar.

Geruchten over de dood Al-Baghdadi zelf lijken vooralsnog niet te kloppen. De nieuwssite Al Arabiya beweerde dat bronnen binnen het Iraakse ministerie van Defensie zijn dood gemeld hadden, maar dat bericht is ingetrokken.

NAVO: wereld moet IS stoppen

De internationale gemeenschap heeft de plicht om de Islamitische Staat (IS) een halt toe te roepen. Dat zei NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen bij het begin van de NAVO-top in Wales. Rasmussen vindt dat de wereld IS ervan moet weerhouden nog meer terreinwinst te boeken. Hij merkte op dat de NAVO geen verzoek heeft ontvangen om te helpen bij het verdrijven van het terreurnetwerk, maar hier mogelijk wel open voor staat.

“Ik weet zeker dat een verzoek van de Iraakse regering voor NAVO-steun serieus door de lidstaten in behandeling genomen zou worden.”

Tijdens de NAVO-top, die twee dagen duurt, worden het conflict in Oekraïne en de opmars van IS in Irak en Syrië besproken. Eerder op de dag zeiden de Britse premier David Cameron en de Amerikaanse president Barack Obama dat zij zich niet laten intimideren door de “barbaarse moordenaars” van IS.

Lees hier het verhaal van een Irakese soldaat die een aanval van IS overleefde.