Interactieve graphic: de NAVO verandert, en hier kun je zien hoe

Staatshoofden en regeringsleiders op de NAVO-top in Wales.
Staatshoofden en regeringsleiders op de NAVO-top in Wales. Foto AP / Charles Dharapak

Eén organisatie, 28 aangesloten lidstaten. In de NAVO regelen ze elkaars verdediging. Leuk, maar in de afgelopen tijd is de organisatie behoorlijk veranderd. Hoe? Het internationale radiostation Radio Free Europe/Radio Liberty maakte er een interactieve graphic van.

Door de toetreding van voormalig Oostbloklanden, zoals Roemenië en Bulgarije, schuift de NAVO steeds meer op richting Rusland. Ook premier Jatsenjoek van Oekraïne vraagt nu om een lidmaatschap. Het lijkt er vooralsnog niet op dat dat er gaat komen.

Maar de macht van de NAVO is sterk verminderd, zo is in de graphic te zien. Zomaar wat voorbeelden: Nederland ging van 913 tanks (in 1989) naar 0, Duitsland van 5005 naar 322 en Frankrijk van 1340 naar 254.

Hieronder zie je het aantal tanks in NAVO-landen (felblauw). Het staafje links is de situatie in 1989, het staafje rechts in 2013. Landen met één staafje waren in 1989 geen NAVO-lid of hebben geen tanks.

Aantal tanks in 1989 en 2013.

Aantal tanks in 1989 en 2013. Screenshot: RFE/RL

Aantal tanks, vliegtuigen en eenheden verminderd

Meer weten over het aantal vliegtuigen, legereenheden of uitgaven aan defensie? Ook dat kun je op de website vergelijken.

Bekijk hier de vliegtuigen in 1989:

Het aantal vliegtuigen.

Het aantal vliegtuigen. Screenshot RFE/RL

En vergelijk het met 2013:

Vliegtuigen in 2013.

Vliegtuigen in 2013. Screenshot: RFE/RL

Nederland kon met minder toe

De trend: West-Europa heeft van alles wat minder, Oost-Europa (vlakbij Rusland) van alles wat meer. Dat de Koninklijke Luchtmacht in Nederland met minder F-16’s, fregatten en tanks toe kon, was niet meer dan logisch, schreef onze redacteur Menno Steketee onlangs in NRC Handelsblad:

“De Sovjetdreiging leek verdampt, de grens tussen de NAVO en wat resteerde van het Oostblok was honderden kilometers richting Moskou opgeschoven. ‘De Beer is dood’, heette het, maar daar is een verzameling gifslangen voor in de plaats gekomen.”

Grootschalig meedoen aan operaties rond Oekraïne zit er dus niet in, schreef Steketee.

“Kleinere missies zijn nog wel mogelijk. In 2014 waren Nederlandse militairen op bijna twintig plekken op missie, overal ter wereld. Maar een missie als in Mali – met vier Apache-aanvalshelikopters, drie Chinook-transportheli’s en speciale eenheden naar Nederlandse begrippen al vrij groot – trekt een zware wissel op de organisatie. Inmiddels klinken binnen Defensie alweer geluiden om tanks aan te schaffen.”

Bekijk de productie van Radio Free Europe/Radio Liberty: ‘NATO’s Changing Face In Maps