Inflatie stijgt licht, Russische boycot heeft geen impact

AMSTERDAM - Filiaal van groothandel Makro in Amsterdam. Makro gaat een nieuwe koers voor en met ondernemers varen. De plannen werden woensdag in Amsterdam gepresenteerd. ANP OLAF KRAAK

De inflatie is in augustus gestegen naar 1 procent. In juli was dit nog 0,9 procent. Dat blijkt uit vanochtend gepresenteerde cijfers van het CBS. Opvallend is dat de Russische boycot voor onder andere groente en fruit niet terug te zien is in de cijfers. Door de boycot komt er meer aanbod op de Nederlandse markt en dat zou de prijzen onder druk moeten zetten.

Volgens het CBS betalen consumenten vooralsnog niet minder voor hun groente en fruit omdat winkeliers namelijk vaak langlopende afspraken hebben waardoor de prijs minder schommelt.

Dat de inflatie licht stijgt verklaart het CBS onder andere met de prijsstijging van vliegtickets: die waren in augustus 7,9 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. Ook daalde de benzineprijs, die lag gemiddeld 2,6 procent lager dan vorig jaar.

De inflatie in Nederland is iets hoger dan in de eurozone. De lage inflatie in Europa is problematisch volgens veel economen. Consumenten zouden hun hand op de knip houden met het idee dat producten later goedkoper worden. Daardoor blijft de economische groei achter. Vanmiddag wordt een rentebesluit verwacht van president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank, daarmee kan hij proberen de inflatie te beïnvloeden.

    • Camil Driessen