Kamer debatteert over jihadgangers. Hoe doen andere landen het?

Politie in de Fannius Scholtenstraat in de Haagse Schilderswijk vorige maand. Foto ANP

De Tweede Kamer debatteert nu over maatregelen tegen jihadgangers zoals het vervallen verklaren van paspoorten en het stopzetten van uitkeringen.  Advocaten en bestuursrechtkenners zien grote juridische bezwaren tegen dat soort paardenmiddelen, bleek dinsdag in NRC. Het is moeilijk hard te maken dat mensen die naar Syrië of Irak afreizen de veiligheid van Nederland in gevaar brengen.

Wat doen andere landen?

Duitsland

De minister van Binnenlandse Zaken wil een verbod op terugkeer voor mensen die naar Syrië of Irak gingen en onderzoekt of het mogelijk is paspoorten in te trekken van jihadisten voor ze uitreizen. Volgens Der Spiegel  is een twintigtal voormalige soldaten van de Bundeswehr, de Duitse krijgsmacht, naar Syrië gereisd om zich bij IS aan te sluiten.

Frankrijk

Frankrijk had als een van de eerste Europese landen een actieplan tegen jihadgangers. Onderdeel daarvan is een gratis kliklijn waarop ouders gedragsverandering bij hun kinderen kunnen melden, zodat inlichtingendiensten ze eventueel in de gaten kunnen houden. Bij terugkeer in Frankrijk worden jihadgangers standaard vervolgd. Strijders met dubbele nationaliteit riskeren hun Franse paspoort. Later deze maand discussieert de Assemblée Nationale over een nieuwe terrorismewet die het verheerlijken van en oproepen tot jihad zwaarder bestraft.

België

De procureur-generaal in Brussel, Johan Delmulle, wil uitkeringen intrekken van Belgen die als strijders naar Syrië gaan en zelfs proberen al ontvangen uitkeringen terug te vorderen. Ook wil hij stichtingen die banden hebben met Syriëgangers financieel aanpakken. België heeft relatief de meeste Syriëgangers volgens een overzicht van The Economist.

Verenigd Koninkrijk

Premier David Cameron heeft maandag in het Lagerhuis nieuwe terreurmaatregelen aangekondigd. De regering wil dat de politie de bevoegdheid krijgt tijdelijk het paspoort van een mogelijke jihadstrijder in te nemen, terwijl onderzoek wordt gedaan naar de verdachte. Dat moet voorkomen dat ze afreizen. Hier is brede steun voor.  

Vliegmaatschappijen zullen in de toekomst gegevens moeten overhandigden van passagiers uit bepaalde gebieden. Moeilijker is het om te beletten dat Britse Syriëgangers terugkeren naar het Verenigd Koninkrijk, want het staatsburgerschap kan niet zomaar worden afgenomen. Het is tegen het internationaal recht mensen stateloos te maken.

    • Marloes de Koning