Explosie in flat Diemen - gevel deels ingestort - twee doden

De flat in Diemen waar na een explosie een deel van de gevel is ingestort. Foto Leo Aquino

In Diemen-Zuid is vanmiddag na een explosie een grote brand uitgebroken in een flatgebouw aan de Beukenhorst. Er zijn in ieder geval drie gewonden gevallen, meldt de politie aan persbureau Novum. Een deel van de gevel van het flatgebouw is ingestort.

Update 19.55: Er zijn twee doden en vijftien gewonden gevallen bij de explosie in de flat. Dat heeft de politie bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst met bewoners en de burgemeester van Diemen.

Twitter avatar Politie_Adam Politie Amsterdam eo Burgemeester Koopmanschap: er zijn twee mensen overleden bij de explosie in #beukenhorst
Twitter avatar Politie_Adam Politie Amsterdam eo Explosie #beukenhorst: Nog twee mensen worden vermist. Lage gebouw is hopelijk vanavond weer toegankelijk, hoge gebouw zeker niet.

Update: 18.10: De brand is inmiddels geblust en de flat is ontruimd. Bij het AMC zijn drie gewonden binnengebracht, van wie twee met ademhalingsproblemen. Ter plaatse is ook een aantal mensen behandeld. Het is nog onduidelijk of en wanneer iedereen weer terug kan naar zijn woning. De bouwkundige staat van het pand moet eerst worden bekeken.

De explosie ontstond waarschijnlijk bij renovatiewerkzaamheden in de acht verdiepingen tellende flat. Daarbij is volgens een politiewoordvoerder een gasleiding geraakt. Er wordt gewaarschuwd voor giftige rook:

Twitter avatar BeingJan Jan van Ginkel Politie waarschuwt voor giftige rook. Bewoners moeten ramen en deuren sluiten. #Diemen @RTVNH @AT5

Omwonenden vertellen dat er een grote explosie te horen was.

Twitter avatar Peuchen Niels Peuchen Jezus. We hoorden al een gigantische knal. RT @MarkAbbas: Ontploffing of instorting flat in #Diemen hoop dat er … http://t.co/JGAqkLZbpM

Vervolgens is een aantal balkons naar beneden gestort. De politie, brandweer, ambulances en een aantal traumahelikopters uit Achtmaal en Rotterdam zijn op de locatie aanwezig. De brandweer is nog aan het nablussen. Ambulances rijden af en aan, op straat staan mensen te huilen. Volgens onze verslaggever ter plaatse Bas Blokker staan tientallen mensen te kijken. Ongeveer tachtig bewoners worden opgevangen bij een bejaardentehuis dat vlakbij is. De brandweer gaat alle galerijen af om te checken of er nog mensen in hun woning zijn.

Buurtbewoner waarschuwde voor gaslucht

De explosie vond plaats op de begane grond, zo vertelt Blokker:

“Ik sprak een bewoner die op de eerste verdieping woont en die met zijn hele gezin voor de tv zat te eten toen de explosie plaatsvond. De hele muur van zijn slaapkamer is naar binnen geblazen. Er waren inderdaad werkzaamheden op de begane grond. Kort daarvoor had deze bewoner gas geroken. Hij vroeg aan de werknemers van dat onderhoudsbedrijf die beneden bezig waren of ze dat niet ook roken. Volgens deze bewoner antwoordden de onderhoudsmannen dat ze hadden gebeld met het gasbedrijf of het gas afgesloten kon worden, maar dat dit altijd heel lang duurde. Vervolgens zijn ze weer verder gegaan met hun werkzaamheden. Een andere buurman vertelde bovendien dat het bedrijf alles tegelijk aan het doen was; behalve werkzaamheden aan de gasleiding waren ze ook bezig de lift te vervangen.”

Op AT5 is een livestream te volgen. Ook RTV Noord-Holland heeft livebeelden. De politie heeft de straten rond de flat afgezet:

Twitter avatar BeingJan Jan van Ginkel Politie zet straten rond flat af #Diemen #Brand http://t.co/v6wBLM5u6g
    • Anouk Eigenraam