Gouverneur van Missouri heft noodtoestand in Ferguson op

Protest in Ferguson. Foto AP / Jeff Roberson

De gouverneur van Missouri heeft de noodtoestand in Ferguson opgeheven. Dat schrijft persbureau AP. Het Amerikaanse ministerie van Justitie overweegt een omvangrijk onderzoek te openen naar de politie van Ferguson. Woensdag is het korps daarvan op de hoogte gesteld.

In Ferguson, de voorstad van St. Louis, werd begin vorige maand de zwarte tiener Michael Brown (18) doodgeschoten door de blanke agent Darren Wilson. Brown was volgens ooggetuigen ongewapend en had de agent niet geprovoceerd. Sinds de dood van Brown was het zeer onrustig in deze voorstad van St. Louis. Ferguson wordt voornamelijk bevolkt door Afro-Amerikanen.

Noodtoestand

Woedende inwoners gingen de straat op, wat twee weken lang voor onrust zorgde. Een week na de schietpartij kondigde de gouverneur de noodtoestand af. Er volgde een landelijke discussie over de behandeling van minderheden door de politie.

De rellen in Ferguson.

De rellen in Ferguson. Foto AFP / Scott Olson

Onderzoek naar de politie

Het onderzoek dat nu wordt ingesteld, is een ander onderzoek dan dat naar de dood van Brown. In dit onderzoek wordt gekeken naar de werkwijze en trainingen van de politie, naar patronen in aanhoudingen en het gebruik van geweld.

Lees ook:Dood, omdat hij zwart is?(€)

    • Sterre van der Hee